De Hillegommer

13 december 2016

De Hillegommer 13 december 2016


Controle vuurwerkverkoop

De verkoop van vuurwerk moet aan wettelijke eisen voldoen. | Foto: pr Foto: Cor de Mooy

Streek n Vuurwerkverkopers krijgen deze maand bezoek van de Omgevingsdienst West-Holland. De vuurwerkverkoop start de 29ste, maar al voor die tijd worden verkopers geïnformeerd en gecontroleerd. Tijdens de drie vuurwerkverkoopdagen kunnen zij onverwachte controles krijgen. Dan wordt gecontroleerd of het vuurwerk op de juiste manier is opgeslagen, er niet te veel vuurwerk ligt en of de ruimte voldoet aan wettelijke eisen. De Omgevingsdienst werkt hierin samen met onder meer de brandweer. Vuurwerk mag dit jaar verkocht worden op 29, 30 en 31 december.

Werkgroep werkt 20 jaar aan behoud bollenschuren

Bollenstreek n Twintig jaar geleden was nog geen enkele bollenschuur beschermd.

Nu staan bijna honderd bollenschuren op de monumentenlijst. Dat is de verdienste van de Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek, die deze winter haar 20-jarig bestaan viert. Het jubileum van de werkgroep werd herdacht tijdens de uitreiking van de Zwarte Tulp Prijs op 9 december in Museum De Zwarte Tulp in Lisse, waar het allemaal begon. Joop Zwetsloot, die aan de wieg stond van zowel het museum als deze werkgroep, blikte terug op twintig jaar behoud en herbestemming van bollenschuren. De werkgroep heeft de eerste 10 jaar onder de vleugels van het museum gewerkt en is sinds 2006 onderdeel van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG). Zwetsloot: "Samen met de overheid zijn de 100 belangrijkste bollenschuren in de Regionale Collectie Bollenschuren opgenomen. Een groot deel daarvan is inmiddels aangewezen als gemeentelijk monument. In totaal zijn nu bijna honderd bollenschuren wettelijk beschermd." Ter gelegenheid van het jubileum is in museum De Zwarte Tulp de wisseltentoonstelling "Bollenschuren. Iconen van de Bollenstreek" ingericht tot en met 19 februari 2017.

Burgerraadslid

Hillegom n Tijdens de raadsvergadering van donderdag 8 december is een nieuw burgerraadslid benoemd.

Het betreft de heer M.A.M. (Marcel) Sanders. Hij is benoemd als burgerlid voor Bloeiend Hillegom. Het stembureau bestond uit de heren Adamse, De Goeij en Evers. Er werden achttien stemmen geteld die allen voor toetreding waren. Sanders dankte de raad, hij was eerder penningmeester bij de speel-o-theek. Kort na de verkiezingen was hij ook al even burgerlid, maar trok zich terug door privéomstandigheden.

Herinrichting Stationsweg

Hillegom n De Stationsweg krijgt volgend jaar een nieuwe aanblik.

De bedoeling is dat al vroeg in het jaar de weg volledig nieuw ingericht wordt, waarbij de verbinding tussen het dorp en het station meer ruimte krijgt voor fietsers. Zij krijgen aan beide kanten een fietspad. Tijdens de werkzaamheden wordt ook de riolering vervangen. Als de Stationsweg klaar is, wordt de Sixlaan op de zelfde manier ingericht.

Jesse Huta Galung stopt met tennis

Hillegom n De uit Hillegom afkomstige Huta Galung beëindigt zijn tenniscarrière na de Nederlandse kampioenschappen. De 31-jarige kan het financieel niet meer opbrengen om zijn loopbaan te vervolgen.

Huta Galung is momenteel de nummer 440 van de wereld. Door die positie was hij dit jaar vooral actief op future-toernooien, het derde niveau van het mondiale tennis. De geboren Haarlemmer, die in zijn jeugdjaren met Andy Murray trainde, was in februari 2014 de nummer 91 van de wereld en speelde tien jaar voor het Nederlands Davis Cup-team.

Babbeltruc

Hillegom n Op twitter maakt de politie melding dat in een flat aan de Eikenlaan op donderdag 8 december een oudere vrouw het slachtoffer werd van een babbeltruc. Twee 'installateurs' stalen sieraden en een pinpas.

Het incident gebeurde rond 9.30 uur. Een van de verdachten is licht getint en rond de 40 jaar en ca. 1.70 lang en heeft kort, donker haar en droeg donkere kleding. De andere blanke verdachte is rond de 45 zo'n 1.90 lang.

De Torren in Zomerzorg

Hillegom n In Eetcafé Zomerzorg is zondag 8 januari een optreden van Zeemanskoor De Torren.

De zaal is open van 14.00 uur en er zijn optredens van 14.30 tot 15.15 en van 15.30 tot 16.15 uur. Toegang is gratis, maar wel met entreebewijs. Dit is af te halen bij Rinus Van Stein aan de Hoofdstraat 26 of bij Zomerzorg.

column n Poespas

Welzijn even gesloten

Hillegom n Welzijn Hillegom is van maandag 26 december tot en met vrijdag 30 december 2016 gesloten.

Vanaf maandag 2 januari 2017 zijn zij weer van 9.00 tot 12.30 uur bereikbaar via 0252 - 519700.

Het belang van een taalcoach

Jos Draijer over Het Debat

Foto: Caroline Spaans

Geld voor 126 goede doelen

Vrijwilligers

verdienen een dikke 10'