De Hillegommer

14 maart 2017

De Hillegommer 14 maart 2017


Gaan we links- of rechtsaf?

Het grote aanplakbord bij de rotonde Weeresteinstraat/Vd Endelaan. | Foto: Caroline Spaans

Hillegom n De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur. Woensdag 15 maart is het zover. Binnen de gemeente Hillegom is het voor alle kiezers mogelijk om in elk willekeurig stemlokaal binnen de gemeente te stemmen. Op de stempas staat het adres.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 werden in Hillegom 12.238 stemmen geteld. Een opkomst van 77,36%. Met de volgende verdeling. Het percentage tussen haakjes is het aantal van 2010: VVD: 37,5% (27,9), PvdA: 18.9% (14,6), PVV: 11,1% (17,3), CDA: 8%,(14,4), D66: 8% (6,9), SP: 6,7% (7,8), PVDD: 2,6% (1,8), GroenLinks: 1,9% (6,2), CU: 1,1% (1,3).

VVD had dus in 2012 de duidelijke voorkeur voor de Hillegommers met 37,5 procent. Net als in 2010 met 27,9 procent, terwijl in 2006 het CDA nog veruit de meeste stemmen kreeg: 33,2 procent. De opkomst lag toen ook iets hoger dan in 2012: 12.820 (12.456 in 2010)

Afgelopen weken hebben de meeste kiezers de officiële kandidatenlijsten voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen ontvangen. Hierop staat dat lijst 2 (PvdA) en lijst 8 (GroenLinks) een lijstencombinatie zijn aangegaan. Ook lijst 7 (ChristenUnie) en lijst 9 (SGP) zijn een lijstverbinding aangegaan voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Hierbij geldt de lijstencombinatie als één lijst bij het verdelen van de restzetels. Na verdeling van de 'hele zetels', blijft er namelijk een aantal reststemmen over. Dit komt door de kiesdeler die na de Tweede Kamerverkiezingen wordt vastgesteld: het totaal aantal geldige stemmen gedeeld door 150 (het totaal aantal zetels in de Tweede Kamer). Die reststemmen moeten eerlijk worden verdeeld over de partijen. Een grotere lijst heeft meer kans op reststemmen, vandaar dat politieke partijen soms een lijstverbinding aangaan. (Bron: verkiezingskaart.nl en verkiezingswijzer.nl)

Agenten wijzen op gevaarlijk gas

Hillegom n Wijkagenten Marco Giesbergen en Marco van Maris hebben na het ontvangen van signalen dat Hillegomse jeugd zich mogelijk met het snuiven van aanstekergas bezig zou houden, meteen actie ondernomen.

Dit naar aanleiding van het tragische nieuws dat begin deze maand een 13-jarige jongen in Amsterdam overleed na het snuiven van aanstekergas. Het snuiven van aanstekergas (butaangas) kan ernstige hartritmestoornissen veroorzaken welke blijvende schade of zelfs een hartstilstand kan veroorzaken. De wijkagenten kregen de melding dat in de afgelopen periode veel aanstekers werden verkocht of gestolen. Om te voorkomen dat de jongeren gaan experimenteren, wordt preventief aandacht gevraagd. Het jongerenwerk werd door de wijkagenten geïnformeerd en ook zij zullen met de jeugd in gesprek gaan om hen te wijzen op de gevaren van het snuiven van aanstekergas. Samen met Boa Helga van Stam werd een informatiebrief opgesteld en zijn alle Hillegomse scholen, supermarkten en andere relevante bedrijven benaderd om hier aandacht aan te geven en zeer alert op te zijn. De wijkagenten roepen (groot)ouders op met hun (klein)kind in gesprek te gaan en de gevaren van experimenteren met aanstekergas te bespreken. "Uiteraard hopen we dat de Hillegomse jeugd hun gezonde verstand gebruikt en dat ze hun leven niet in gevaar zullen brengen", aldus de wijkagenten.

Wethouder klust mee tijdens NLDoet

Ik wist niet dat ik dit zo goed kon'

Nieuwe

stichting voor

huttenbouw

Schoolreisjes van vroeger

column n Poespas