De Hillegommer

9 januari 2018

De Hillegommer 9 januari 2018


Hangkous van de burgemeester

Burgemeester Arie van Erk met (vlnr) de vrijwilliger, kanjer en mantelzorger van 2017. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen

HILLEGOM n Tijdens de nieuwjaarsreceptie was het aan burgemeester Arie van Erk om de Vrijwilliger, Mantelzorger en Kanjer van het jaar 2017 bekend te maken. De vrijwilliger en de Mantelzorger kregen de Hillegomse Hangkous en de Kanjer van het jaar ontving een cheque van 250 euro. Er waren drie vrijwilligers genomineerd, drie mantelzorgers en twee kanjers. Vrijwilliger van het jaar werd Maarten Meulblok, Mantelzorger Trudy Buckens -Assendelft en de Kanjer Sanne Jansen. (Lees het hele artikel op pagina 5)

De jury bestond uit Chel van der Kaaden (huisarts), Annechien Snuif(wethouder), Fred van Trigt (wethouder) Dionne Engel (genomineerde vrijwilliger van het jaar 2016) en Raya Yousif (Rotary Hillegom Lisse).

Maarten Meulblok is vrijwilliger bij de Hillegomse muziekschool, waar hij maar liefst 17 jaar voorzitter is geweest. Momenteel is Meulblok vrijwilliger en neemt het technische gedeelte en de pr voor zijn rekening. De 70 jarige Hillegommer werkt nog steeds twee dagen per week bij Formido in Hillegom ondanks zijn pensionering vijf jaar geleden. Meulblok is een bezige bij. Hij doet graag klusjes in de Muziekschool. Ook maakt hij de flyers en folders. Meulblok is gek op muziek, maar zelf geen muzikant. Zijn vrouw Elly wel. Door haar kwam hij in contact met de Muziekschool.

Trudy Buckens -Assendelft (57)is tien jaar geleden getrouwd met Jaap (59) vijf jaar daarna ging het mis. Jaap kreeg last van zijn rug en ging naar de dokter. Aanvankelijk dacht hij dat het te maken had met het zware werk dat hij had, maar het bleek erger te zijn. Jaap had prostaatkanker met uitzaaiingen naar de botten.

Volgens de doctoren had hij nog maar een paar weken te leven. Jaap is er echter nog steeds en Trudy verzorgd hem. Ze staat altijd voor hem klaar en is een ster in het maken van Italiaans eten. Trudy zorgt niet alleen voor Jaap , maar ook voor haar ouders Tiny Buckens (78) en Dick Buckens (82). Verder is zij vrijwilliger bij de kookclub voor senioren in Dorpshuis 't Eiland in Beinsdorp. 's Morgens als ze de deur uitgaat om te gaan werken bij Elsinga Installatiebedrijf in Hoofddorp zorgt ze dat Jan aangekleed in bed ligt. Wat hij nodig heeft staat klaar en dan is hij alleen thuis totdat ze na haar werk weer thuis komt.

Sanne Jansen (24) is vrijwilliger bij de Tjarda en bij de Stichting Huttenbouw Hillegom. Ze is al 17 jaar actief bij de Tjarda. Als 7 jarig meisje maakte ze haar opwachting bij de welpen en nu heeft ze de leiding van de Zeeverkenners en de Wilde vaart. In de wintermaanden spelen de meeste activiteiten van de Tjarda zich af in en om het clubgebouw. Het onderhoud van de boten wordt dan afgewisseld met spel en zeilinstructie. In de zomermaanden wordt er iedere zaterdag gezeild op de Kaag. Buiten de hele zaterdag die Sanne aan de Tjarda besteed is ze ook nog een of twee avonden per week actief met bijvoorbeeld klussen of vergaderen. De Tjarda Hillegom doet ook gezamenlijke activiteiten, zoals de stroopwafelverkoop tijdens het Bloemencorso en de opruimacties. In de zomer is er het jaarlijkse Zomerkamp, waar Sanne zich ook voor inzet. Alle drie waren blij verrast met hun prijs en felicitaties stroomden binnen.

Tegen tracé

Hillegom n Alle politieke partijen in Hillegom zijn tegen het door Gedeputeerde Staten voorgestelde tracé van de Duinpolderweg.

Woensdag kwamen alle fracties bij elkaar. Wethouder De Jong gaat nu bekijken hoe de in de adviesgroep besproken varianten passen bij de Omgevingsvisie, dat is een toekomstplan voor Hillegom voor de lange termijn. Een werkgroep van raadsleden gaat daarna een gezamenlijke zienswijze op het besluit formuleren om 'zo overtuigend mogelijk deze aanval op het dorp te kunnen pareren'. De partijen hebben veel bezwaren. Een daarvan is dat nut en noodzaak van het doortrekken van de weg van Hillegom naar De Zilk nog te bezien valt. D66 deed verslag van de bijeenkomst op haar site. | Bron: BO

Keet in de wijk

Hillegom n VVD-Hillegom gaat voor de negende keer met de Keet de wijk in. Deze keer gaat de partij naar Elsbroek.

"Keet in de wijk" is een initiatief om in contact te komen met de Hillegommers. Het is de bedoeling om ongeveer vijfmaal per jaar een wijk te bezoeken om de bewoners uit die wijk op een laagdrempelige manier te ontmoeten. De Keet zal staan bij "het Palet", waar zij aanwezig zijn op 13 januari van 11.00 tot 14.00 uur.

Stevige vrijwilligers gezocht

regio n Mentorschap Haag en Rijn is op zoek naar vrijwilligers die stevig in hun schoenen staan. Iemand die op zoek is naar vrijwilligerswerk met verantwoordelijkheid en nét dat beetje extra en affiniteit heeft met mensen met een beperking.

Zij kunnen mensen gebruiken die ingezet worden als mentor. Een mentor wordt gekoppeld aan iemand die (deels) wilsonbekwaam is en vanwege een beperking niet (meer) in staat is zelfstandig beslissingen te nemen. Het gaat om bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, een psychiatrisch ziektebeeld of mensen met dementie. Als deze mensen geen familie of netwerk hebben, waar zij voor ondersteuning op terug kunnen vallen, wordt er voor deze mensen een mentor gezocht. Meer info via: Wendy van Veen 06-25182521 of Kees Korsman, 06-24851806.

Informatiebijeenkomst

Hillegom n De gemeente heeft een Basis-Plus vrijwilligersverzekering afgesloten. Deze verzekering is voor vrijwilligers, mantelzorgers, maatschappelijke stagiairs en iedereen die in het kader van 'tegenprestatie' vrijwilligerswerk doet.

John van der Voordt van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vertelt hier meer over tijdens de bijeenkomst die wordt gehouden op maandag 29 januari van 20.00 tot 21.30 uur in de raadzaal in Lisse aan de Heereweg 254. Aanmelden vóór 15 januari via verzekeringen@hltsamen.nl. Graag onder vermelding van naam, eventueel organisatie vermelden waarbij u bent aangesloten als vrijwilliger (dit geldt niet voor mantelzorgers).

Burgers hebben recht op meer duidelijkheid volgens Aart van Heusen. | Foto: Martin van Rooden Foto: Caroline Spaans

Notenkraker over het

nieuwe tracé

Is het die 250

miljoen euro waard?

Expositie van Paspartoe

Korfballers goed uit de

startblokken

column n Poespas