De Hillegommer

27 maart 2018

De Hillegommer 27 maart 2018


Winst voor BBH en CDA

Gespannen gezichten en opluchting bij de voorlopige eerste uitslagen. | Foto: Remco Out Foto: remco out

Verkiezingen n BBH en CDA wonnen allebei een zetel, D'66 en PvdA verloren allebei een zetel. VVD, Bloeiend Hillegom en GroenLinks behielden hun aantal zetels. Het gevolg is dat de BBH op 8 zetels uitkomt, het CDA op 4, D'66 op 1, de VVD op 2, Bloeiend Hillegom op 3, GroenLinks op 1. De PvdA komt uit op 0 zetels en verdwijnt daardoor voor het eerst in tientallen jaren uit de gemeenteraad van Hillegom. De opkomst was bijna 55 procent.

Door Jos Draijer

Het was een bruisende politieke avond in het gemeentehuis van Hillegom na de gemeenteraadsverkiezingen. Spanning, emotie, vreugde en teleurstelling wisselden elkaar af al naar gelang met wie je sprak. Teleurstelling bij Dick van Egmond, lijsttrekker van GroenLinks. Zijn partij bleef op een zetel steken terwijl het er aanvankelijk op leek dat er meer in zat. De verwachtingen waren immers hoog mede gezien de goede resultaten van GroenLinks in de grote steden. "De teleurstelling is er maar het is nog te vroeg voor een uitgebreide reactie. Maar BBH en CDA hebben het knap gedaan", aldus van Egmond. Bij D'66 lijsttrekker Annechien Snuif ook behoorlijke teleurstelling. "Felicitaties aan BBH en CDA maar heel zuur voor ons. (Op Facebook liet Snuif donderdag 22 maart weten: "De kiezer heeft gesproken; ik leg mijn wethouderschap neer." Red.)

De daling van D'66 landelijk is niet aan ons in Hillegom voorbij gegaan". Voor de enige nieuwkomer als lijsttrekker, Teresa Cardoso Ribeiro van de Partij van de Arbeid (PvdA), was het een dramatische kennismaking met de gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA haalde het niet en verdwijnt uit de Raad. "De teleurstelling is groot", aldus Ribeiro. "Het is lastig het goede raadswerk te vertellen. Maar we delen ook in de malaise waarin de PvdA zich nu bevindt." Lijsttrekker van de VVD Aleid Ringelberg was blij met het behoud van de twee zetels." Maar we gaan er eerst een nachtje over slapen en de uitkomst evalueren alvorens te kijken hoe we als VVD verder gaan". Bij Bloeiend Hillegom voerde boosheid en teleurstelling de boventoon. Co Jansen (bij afwezigheid van Ria Heemskerk): "Deze uitslag is niet goed voor Hillegom, de ontstane situatie is niet gezond". (Lees het hele artikel op pagina 5)

Bij de winnende partijen BBH en CDA uiteraard blijdschap. CDA lijsttrekker Fred van Trigt, nog wat beduusd van de uitslag: "Dit is geweldig. Daar hebben we hard voor gewerkt. Ik ben er beetje sprakeloos van. We hadden ook een goede campagne denk ik. Maar de BBH heeft het ook goed gedaan, daar feliciteer ik ze mee".

BBH lijsttrekker Frank Evers kon zijn geluk niet op: "Fantastisch, we hebben vier jaar lang campagne gevoerd en zijn steeds bereikbaar geweest voor de burger. Dit is loon naar werken, vorige keer hard gestegen en nu weer een zetel erbij".

Pechvogels en geluksvogels

Twee dagen na de verkiezingen werd de definitieve en meer gedetailleerde uitslag bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat er niet alleen winnaars en verliezers zijn maar ook pechvogels en geluksvogels zijn. Er waren maar liefst vier restzetels te verdelen, goed voor 2016 stemmen. Vanwege de wettelijk bepaalde rekenmethode werden BBH, VVD, CDA en Bloeiend Hillegom geluksvogels, zij kregen ieder een restzetel. D'66 werd de pechvogel, zij waren dicht bij behoud hun tweede zetel, maar die reststemmen gingen dus naar andere partijen. Evenals die van GroenLinks (blijft op een zetel) en zelfs alle stemmen van de PvdA.

De enige kandidaat die met voorkeurstemmen in de Raad kwam was Anouk Dijkshoorn van Bloeiend Hillegom. En nog wel ten koste van haar vader op plaats drie van de lijst. Met haar 19 jaar is zij nu het jongste raadslid.

Op donderdag 29 maart worden de nieuwe gemeenteraadsleden geïnstalleerd en beginnen de onderhandelingen over een nieuw College van B&W.

Definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen bekend

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is definitief vastgesteld. De BBH is de grote winnaar. Zij wisten 8 zetels te behalen. De PvdA komt niet meer in de raad terug.

In totaal zijn 9516 stemmen uitgebracht op kandidaten. Met 19 zetels te verdelen is de kiesdeler 9516:19=500 16/19

Verdeling

Het aantal stemmen is over de partijen als volgt verdeeld:

Stemmen Zetels

  1. BevolkingsBelangen Hillegom (BBH) 3516 8

2 CDA 1804 4

3 Bloeiend Hillegom 1298 3

4 VVD 908 2

  1. Democraten 66 (D66) 83 1

6 Groenlinks 755 1

  1. Partij van de Arbeid (PvdA) 382 0

totaal 9516 19

Deze uitslag betekent dat als raadslid gekozen zijn: Igor Buijck, Anouk Dijkshoorn, Joop van Duffelen, Dick van Egmond, Frank Evers, Jan Grimbergen, Ria Heemskerk-Rekké, Karin Hoekstra, Co Jansen,

Anne de Jong, Kees Langeveld, Jan van Rijn, Aleid Ringelberg, Julia Rippner, Mike Roelofs, Annechien Snuif, Fred van Trigt, Monique de Wit, Jan Zwaan.

  1. Dijkshoorn is met voorkeursstemmen gekozen en met 19 jaar het jongst gekozen raadslid.Op 29 maart worden de nieuwe raadsleden geïnstalleerd

Koningsdag en herdenken

oranjefeest n De lente is begonnen op 20 maart al lijkt het er buiten nog maar voorzichtig op. Al na de zomer van vorig jaar is het oranjecomité begonnen het de voorbereidingen voor Koningsdag 2018 en het Herdenken op 4 mei 2018.

Voorzitter Oranjecomité Hillegom Gerrit Kleijheeg: " We zijn druk bezig om in Hillegom een leuke, actieve en vooral een gezellige Koningsdag te organiseren voor iedereen. Natuurlijk met een aantal vaste onderdelen zoals Heel Hillegom Bakt, de vrijmarkt, een kindercorso, happen en stappen. Maar ook dit jaar hebben we nieuwe activiteiten.

Op 4 mei organiseren we uiteraard weer de Herdenkingsbijeenkomst in de Maartenskerk, de Stille tocht naar het Molenduin en het herdenken met het defilé. Vervolgens het Herdenken na het Molenduin bij het Fioretti College met een mooi programma.

Dit jaar organiseren we op 5 mei twee activiteiten.

We doen dit omdat Bevrijdingsdag op zaterdag valt en veel mensen in de gelegenheid zijn aan deze activiteiten mee te doen.

Het betreft een Historische Wandeling in samenwerking met de Vrienden van Oud Hillegom en de 'Ik houd van Hillegom Quiz' bij eetcafé Zomerzorg."

Op dinsdag 3 april om 13.30 uur is in het Fioretti College de adoptieoverdracht van het Herdenkingsmonument en op 4 april om 11.30 uur overhandigt Kleijheeg het programmaboekje van Koningsdag en 4/5 mei 2018 aan burgemeester Arie van Erk.

Kleijheeg: "Kort na dat moment zullen wij de programmaboekjes huis aan huis verspreiden, zodat iedereen vast kennis kan nemen van alle programmaonderdelen."

Geen boekje ontvangen omdat er een Nee-Nee sticker op de brievenbus zit?

Dan kan dit alsnog opgehaald worden op het Gemeentehuis, bij Parkwijk en bloembinderij van der Post.

De inschrijving van alle activiteiten start 14 april.

Inzet positieve gezondheid

Hillegom n In de periode 2018 tot en met 2021 richt de gemeente zich op het bevorderen van de gezondheid van haar inwoners

Deze maand heeft de gemeenteraad van Hillegom ingestemd met de gezondheidsnota 'Hillegom Positief Gezond!' Gezondheid is niet langer alleen afwezigheid van ziekte, maar ook het vermogen om te kunnen omgaan met fysieke en mentale tegenslag. De focus gaat de komende tijd liggen op de leefstijl van inwoners. Speerpunten hierbij zijn het verminderen van gezondheidsachterstanden, roken, alcohol en drugs en het stimuleren van bewegen. De beleidsnota is tot stand gekomen met medewerking van vele partijen, waaronder inwoners (burgerpanel). De uitkomsten zijn meegenomen bij de totstandkoming van deze beleidsnota.

Paashaas deelt uit op lentemarkt

Eitjes en pre-paas gezelligheid

Jeu-de-boulers promoveren naar 3de divisie

Bewoners plaatsen

kruizen

column n Poespas