De Hillegommer

30 augustus 2016

De Hillegommer 30 augustus 2016


Schoon schip met de wethouder

Wethouder Fred van Trigt stapt in de boot met de Tjarda-leden. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: Annemiek Cornelissen

Hillegom n De Tjarda afdeling Hillegom hield zaterdag 27 augustus weer een opschoondag.

Door Annemiek Cornelissen

Dit betekende dat alle leden van de Tjarda een dag lang op pad gaan om Hillegom een schoner aanzien te geven. Het is een tweejaarlijks terugkerend gebeuren dat een keer in het voorjaar en een keer rond deze tijd van het jaar wordt gehouden. Het verschil deze keer was dat een groot deel van de leden niet met de prikker en vuilniszak op pad gingen, maar dat er boten werden ingezet.

Aan wethouder Fred van Trigt was het om het startsein te geven voor deze opschoondag. De wethouder onderstreepte het belang van dergelijke activiteiten voor een schoner Hillegom. "Wij als gemeente juichen dit soort initiatieven zeker toe. Niet in de laatste plaats omdat alles wat vandaag uit het water wordt gevist een tijdelijke prominente plek krijgt op de brug van de Hillegommerbeek, zodat het winkelend publiek kan zien wat er allemaal wordt weggegooid. Misschien schudt dit de mensen wakker en dat ze niet zomaar alles in het water gooien".

Van Trigt nam vervolgens een kijkje bij de boten die bij de aanlegplek aan de Haven vertrokken. In totaal werden drie boten ingezet bij de opschoonactie, die hebben gevaren tussen de Ringvaart en Solution. De boten werden bemand door de Verkenners en de Junioren. Voor de welpen was een andere taak bedacht: onder begeleiding gingen zij wel met vuilniszak en prikker op pad om vuil te rapen onder andere in een gedeelte van het centrum, op de Haven en het Beltterein. Ook de jongste kinderen hadden hier duidelijk plezier in.

Voor hen bleek het niet alleen een bezigheid te zijn, die vruchten afwierp, maar ze hadden er ook heel veel plezier in. Ze hadden opvallende hesjes aan, zodat iedereen goed kon zien wat ze aan het doen waren. Ze werden dan ook regelmatig aangesproken door mensen, die ze complimenteerden met hun werk en wilden kijken wat ze al in hun vuilniszakken hadden zitten.

Dat varieerde van flesjes, lege pakjes sigaretten, een fietsbel, een zakje met beschimmeld brood tot batterijtjes aan toe.

De drukke dag werd aan het eind van de middag afgesloten met ene gezellige barbecue op het Scoutingterrein.

Gratis info over slecht zien

Hillegom n Voor iedereen die slechter ziet geeft Koninklijke Visio donderdag 8 september in de bieb aan het Sportlaan 1 van 13.30 tot 15.00 uur gratis informatie en advies bij slechtziendheid of blindheid.

Tijdens dit inloopspreekuur is het ook mogelijk om allerlei hulpmiddelen op het gebied van vergroting en verlichting (bij lezen erg belangrijk), mobiliteit, communicatie en verzorging uit te proberen. Meer info: www.visio.org.

Arie van Erk opent tentoonstelling

Hillegom n Vier kunstenaars tonen van zondag 4 september tot en met woensdag 14 september hun werk bij Het Raam.

De toegang is gratis. De tentoonstelling wordt zondag 4 september om 15.00 uur geopend door burgemeester Arie van Erk. Iedereen is welkom en de aanwezigen worden verwend met een gratis hapje en drankje. De vier kunstenaars, Lucia Bezemer, Frank Bosman, Arjan Bosch en Gerard Schoemaker, hebben een selectie gemaakt uit hun mooiste werk. Dit heeft geleid tot de tentoonstelling Zicht op docenten. De kunstwerken zijn op werkdagen te zien van 10.00 tot 12.00 uur. En zaterdag 10 en zondag 11 september van 11.00 tot 17.00 uur.

Voorstelling mantelzorg en dementie

Hillegom n Het nieuwe seizoen van Alzheimer Café Bollenstreek wordt dinsdag 20 september geopend met een bijzondere voorstelling.

Theatergroep Veder uit Amsterdam geeft een voorstelling in het teken van mantelzorg met veel muzikale herkenning. De uitvoering start om 19.15 uur. De avond wordt mogelijk gemaakt door een gift van Het huis van Tante Tree en de voorstelling is gratis toegankelijk.

De Alzheimer cafés zijn bedoeld voor partners en mantelzorgers, professionals, familieleden, mensen met dementie en geïnteresseerden. Er zijn deskundigen aanwezig waar deelnemers terecht kunnen met vragen rondom dementie. Het Alzheimer Café Bollenstreek vindt plaats in ontmoetingscentrum 't Pluspunt aan het Henri Dunantplein 28. 't Pluspunt is geopend vanaf 19.00 uur.

Foto: Caroline Spaans

Hulpverleners

op jaarmarkt

Verdachte situaties altijd

melden'

Jahn houdt open dag

Topdrukte bij De Vosse

Flessenpost voor Hillegommers van 2050

Foto: Caroline Spaans

Hillegom n De gemeente Hillegom en Stichting HOZO onthullen vrijdag 7 oktober om 16.00 uur het kunstwerk Flessenpost.

Het kunstwerk staat sinds kort in de vijver bij het zorgcentrum Bloemswaard. Bedenker en maker van Flessenpost is kunstenaar Jos Hachmang. Hillegommers kunnen bijdragen aan het kunstwerk door een boodschap aan te leveren die in de Flessenpost wordt geplaatst. Zo kunnen zij een boodschap aan de toekomst sturen.

Bijdrage insturen voor 23 september 2016

Inzenders kunnen iets vertellen over hun leven en hoe zij de toekomst zien. Of zij kunnen een groet of wens naar de toekomst sturen. Dit kan in de vorm van een tekening, gedicht, verhaal of collage, een brief, foto's of bewegend beeld. Kortom, bijna alles is mogelijk. Hillegommers van de toekomst openen de Flessenpost over ruim 30 jaar.

Bijdragen aan de Flessenpost kunnen digitaal (maximaal 25 MB) worden verstuurd naar: flessenpost2050@gmail.com. Of per post op A4-formaat naar: gemeente Hillegom, ter attentie van H. Janse, Hoofdstraat 115, 2181 EC Hillegom.

Kunstwerk Flessenpost

Het kunstwerk Flessenpost ziet eruit als een bootje. Het beeldt daarnaast ook een fles uit met een briefje erin, in zee geworpen om aan diegene die het vindt, een boodschap over te brengen. In dit geval gebeurt dat over ruim 30 jaar. Dit werk van Jos Hachmang legt contact met de volgende generatie. De ingezonden berichten vormen voor Hillegommers van de toekomst een boodschap uit het verleden.

Hillegom n Met redelijk succes is afgelopen seizoen de zogenaamde Prokkel middag gehouden.

Dit was een middag voor mensen met en zonder een verstandelijke beperking. Alhoewel deze formule erg aansprak in het algemeen blijkt het in de praktijk moeilijk te zijn om beide groepen bij elkaar te brengen. Doordat de middagen goed bezocht werden door mensen met een verstandelijke beperking, hebben Welzijnskwartier en Hartekamp Groep in samenspraak met de bezoekers besloten om de formule iets aan te passen. Elke eerste zondag van de maand is er een open inloop bij jc Solution, met de nadruk op mensen met een verstandelijke beperking. Daarom is ook de naam verandert in Sprokkels. Deze naam is verzonnen door de doelgroep zelf. Tussen 13.30 en 17.00 uur worden spelletjes en activiteiten aangeboden. De bezoekers hebben vorig seizoen zelf een lijstje gemaakt met ideeën voor activiteiten en de organisatie is hiermee aan de gang gegaan. De eerste Sprokkel is zondag 4 september in JC Solution aan de Van den Endenlaan 7. Speciaal voor de opening van het nieuwe seizoen krijgt iedereen een gratis drankje.