De Hillegommer

22 januari 2019

De Hillegommer 22 januari 2019


Streekgenoten 12e in Dakarrally

Vanaf links: Richard de Groot, Ralph van Elshout en Jan Hulsebosch. | Foto: Annemiek Cornelissen. Foto: Annemiek Cornelissen

HILLEGOM/NOORDWIJKERHOUT n In de Nachtegaal van Lisse werd zondag 20 januari het Firemen Dakarteam 2019 feestelijk onthaald door familie en sponsors. Het team bestaande uit Noordwijkerhouter Richard de Groot (chauffeur) en de Hillegommers Jan Hulsebosch (monteur) en Ralph van Elshout (navigator) heeft een fantastische twaalfde plaats gehaald bij de Dakar Rally 2019 in Peru, in de categorie trucks. Het was de derde keer dat het team met kartrekker Richard de Groot meedeed aan deze zwaarste rally te wereld. (vervolg op pagina 5)

Het team werd enthousiast ontvangen. De moeder van Hulsebosch, de 89-jarige Jo Hulsebosch werd emotioneel toen ze haar zoon zag. "Ik was zo zenuwachtig. Ik heb alles gekeken wat er ook maar was te zien over de Dakar en heb ook de crash gezien, waarbij de truck drie keer over de kop sloeg. Ik zag Richard springen. Wat moest ik huilen. Wat was het zwaar, er was zoveel zand!"

Volgens Jo is ze altijd bezorgd geweest om haar kinderen: "Ik heb er zeven. Toen ze uit gingen vroeger sliep ik niet voordat ze allemaal veilig thuis waren. Nu ben ik bijna 90 en ben ik nog ongeruster eigenlijk, wanneer Jan de Dakar rijdt".

Voor Richard de Groot was het de twaalfde keer dat hij de rally heeft gereden. "Er deden 41 trucks mee en dan is een 12de plek echt iets om trots op te zijn. Het is mijn beste rally in al die jaren. We hebben in tien dagen tijd 5500 kilometer gereden. Dat waren in totaal tien ritten door Woestijnduin."

De rally ging niet zonder slag of stoot. Het voertuig waarin ze reden een "look a like brandweervoertuig" is drie keer over de kop geslagen. "De truck is zo goed als overleden, maar we gaan 'm wel weer heropbouwen. De wagen gaat vandaag de boot op en we halen deze eind februari op, op de Haven in Frankrijk met een dieplader, waarna we deze naar Nederland vervoeren."

De Groot kijkt terug op een fantastische ervaring. "Het was een heel zware rit met een heel goed resultaat. Ik heb twaalf keer meegedaan, maar nu is mijn droom uitgekomen. Er hebben top teams meegedaan, we waren toch een underdog en dan laat je topteams achter je. Er hebben teams meegedaan met veel meer budget dan wij, sommigen wel het tienvoudigen en die laat je achter je. Dat valt op bij de media en de sponsoren en daar doe je het voor."

De Groot doet niet altijd met hetzelfde team mee. "Dit jaar heb ik voor het eerst meegedaan met Ralph en Jan en zoals het er nu uitziet doen we volgend jaar weer in deze samenstelling mee."

Het Firemen Dakarteam 2019 nam vorig jaar een brandweerauto mee van de Jeugdbrandweer Hillegom, die niet meer werd gebruikt en heeft deze geschonken aan de brandweer in het dorpje Pico, bij Lima in Peru. Dit jaar namen ze weer een brandweerwagen mee van een brandweerkorps uit Den Hout in Brabant, die deze niet meer gebruikte. "Deze hebben we ook weer afgeleverd in dit dorpje bij hetzelfde korps en deze staat nu samen met de wagen uit Hillegom en de garage. Ook hebben we red-gereedschap meegenomen om slachtoffers uit een auto te bevrijden na een ongeluk. Ze zijn daar heel blij met hydrolisch gereedschap. Lima heeft 12 miljoen inwoners en er gebeuren daar gemiddeld 45 ongelukken per week. Ze hadden twee van deze setjes en nu hebben ze er dus drie."

Volgend jaar hoopt De Groot weer een brandweerwagen mee te kunnen nemen. "Maar we gaan eerst onze truck weer opbouwen. Dat is de eerste zorg."

Brand eist leven; drie panden verwoest

Foto: remco out

Hillegom n Ten gevolge van een grote uitslaande brand zijn op de Stationsweg een hoekpand en de twee panden daarnaast volledig uitgebrand. De brand brak donderdag 17 januari rond 4.45 uur uit. Ruim anderhalf uur later was de brand geblust.

Volgens de brandweer Hollands Midden, was het door de hitte lange tijd niet mogelijk om naar binnen te gaan en werd van buitenaf geblust. Burgemeester Arie van Erk liet later in de ochtend op de website van de gemeente weten: "Zojuist bereikte mij het droevige nieuws dat er helaas een dodelijk slachtoffer gevallen is bij de brand aan de Stationsweg. Een vreselijk bericht. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden van dit slachtoffer." Inmiddels is de identiteit van het slachtoffer bekend.

Het gaat om de Chinese student Maolin Zhang. Hij kwam in 2017 naar Leiden voor een promotietraject in de astronomie. Zijn familie in China is via de ambassade op de hoogte gebracht van zijn overlijden. De politie weet nog niet wat de oorzaak is van de fatale brand.

Door buurtbewoners in het bijzonder en inwoners van Hillegom in het algemeen werd enorm meegeleefd. Er zijn bloemen gelegd tegen de hekken rondom het pand en ook op social media stroomde vele blijken van medeleven binnen. Er is een Facebook-pagina gemaakt om de gedupeerden van de brand te helpen.

Op www.facebook.com/Help-gedupeerden-brand-Hillegom-1634562533357118/ bieden mensen hun hulp aan. Inmiddels worden al kleding en meubels aangeboden en zijn voor drie getroffenen doneeracties gestart. Ook de landelijke pers heeft veel aandacht besteed aan het tragische bericht.

Op de site van Hart van Nederland is te lezen hoe buurtbewoner Jeffrey Vrijburg 112 heeft gebeld en zag hoe andere gealarmeerde buren geen andere weg zagen om via het balkon te vluchten voor de vuurzee.


Dennis Salman nieuwe voorzitter ISD

Bollenstreek n De (nieuwe) Noordwijkse wethouder Dennis Salman heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Gemeenschappelijke Regeling Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD).

De ISD voert namens de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk taken in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Participatiewet uit. Het Algemeen Bestuur heeft in een extra vergadering van 14 januari unaniem met Salmans kandidatuur ingestemd. Salman wil zich inzetten om het aanvragen, indiceren en toekennen van hulp aan inwoners verder te blijven verbeteren. Ook wil hij de rol van de lokale loketten vergroten en de sociale wijkteams versterken.

Burgemeester bezoekt

Paspartoe

Inloop voor

kwets -

bare jongeren

Vrijwilligers zijn onmisbaar

Nederland groener maar armer?

column n Poespas