De Hillegommer

7 januari 2020

De Hillegommer 7 januari 2020


Diep respect voor hulpverleners

De delegatie van de Hillegomse Brandweer is ook vertegenwoordigd. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: ac

HILLEGOM n Tijdens de drukbezochte Nieuwjaarsreceptie donderdag 2 januari kreeg burgemeester Arie van Erk een luid applaus van de aanwezigen, toen hij na afloop van zijn nieuwjaarsspeech met een speciale mededeling kwam. "Ik sta u vanavond weer toe te spreken, voor de zesde keer. Het is iedere keer weer anders. Mijn termijn van zes jaar loopt aan het einde van dit jaar af, dus zou dit de laatste keer zijn, maar ik houd van continuïteit stabiliteit en koers houden. Er is hier voor mij nog genoeg te doen, dus als het aan mij ligt sta ik hier volgend jaar gewoon weer. Dat heb ik ook aangegeven. De rest is nog een formaliteit."

Volgens Van Erk is de oudejaarsnacht in Hillegom rustig verlopen. Wel bracht hij de discussie over een vuurwerkvrije jaarwisseling ter sprake. "Deze discussie zal verder worden gevoerd, ook omdat er op diverse plekken weer agenten en hulpverleners zijn belaagd met vuurwerk. Het blijft maar doorgaan. Voor goedwillenden wordt het letterlijk verknald. De regering legt de hete appel bij de gemeenten neer. Dat is voor de handhaving niet te doe."

Van Erk bedankte de hulpdiensten; politie, brandweer, de buitengewoon opsporingsambtenaren en Meerlanden voor hun inzet op Oudejaarsnacht. "Diep respect voor deze mensen, ze zijn onmisbaar. Dankzij hen is het in Hillegom een mooie viering geweest."

Ook complimenteerde de burgemeester de ambtenaren van de HLT voor het harde werken afgelopen jaar. "HLT ligt op koers, dus die stap is in 2017 een goede geweest".

Voor wat betreft de landelijke politiek zei Van Erk: "Het zou helpen als onze regeringsleiders eens een wat langere termijnvisie hadden in plaats van de eigen regeerperiode van vier jaar. Anders wordt het voor ons ook erg moeilijk om beleid te maken en op koers te blijven."

Volgens van Erk kan er een voorbeeld genomen worden aan de gemeente Hillegom. "Hier is politieke rust en wel een beleid voor de langere termijn, met als basis een omgevingsvisie, waarmee we koploper zijn in Nederland. Hier hebben we wel goed voor ogen waar en hoe we willen uitkomen en waar we geld aan uitgeven. "

(Lees het hele verhaal op: www.dehillegommer.nl)

En hoe we Hillegom steeds aantrekkelijker maken als woon- werk- en recreatiegemeente, zeker voor de langere termijn". Ook in 2020 is de regionale samenwerking volgens van Erk weer heel belangrijk. "Wij als gemeente worden gezien door de regionale partners en we werken momenteel al heel goed samen met de gemeenten Noordwijk en Katwijk, maar ook met de Haarlemmermeer en Bloemendaal. Deze samenwerking is heel belangrijk voor bijvoorbeeld mobiliteit, woningbouw en het energievraagstuk. Sparren en afstemming zoeken is heel waardevol en samen kunnen we bovendien een stevige vuist maken naar de provincie en de rijksoverheid". De Burgemeester haalde ook het Hillegomse verenigingsleven aan dat bijzonder bruisend is te noemen en de saamhorigheid. Daarbij doelde de Burgemeester onder andere op de herdenking van Maolin Zhang, die omkwam bij de brand aan de Stationsweg. "Hoe Hillegom toen op stond om deze jongen, met elkaar te herdenken en er te zijn voor de andere slachtoffers van de brand, heeft mij geraakt". Deze verbinding en de bereidheid om te werken aan een heerlijk Hillegom kwam volgens de Burgemeester ook sterk naar voren tijdens de wijkbezoeken. "Deze wijkbezoeken worden in 2020 gecontinueerd. Ook gaan we de komende tijd onderzoeken hoe Hillegom over tien tot twintig jaar energieneutraal kan zijn. Maar wel op zo'n manier dat het ook echt haalbaar is en betaalbaar blijft voor onze inwoners".

Volgens de Burgemeester 2020 een bijzonder jaar worden. "We gaan op 5 mei 75 jaar bevrijding vieren, de Voetbal bestaat 100 jaar en de Tjarda 75 jaar, in het weekend van 25 januari herdenken we de holocaust; er wordt dan een monument onthult in de Hoftuin en verder is er onder andere het Hillegoms Muziekfeest, de corso, de Grand Prix en het Songfestival. Allemaal gebeurtenissen, waar ik me als Burgemeester enorm op verheug".


Heemskerk nieuwe voorzitter

streek n Willem Heemskerk is de nieuwe voorzitter van Bedrijfsleven Bollenstreek. Hij volgt Alfons Morssink op.

Bedrijfsleven Bollenstreek is de koepelorganisatie van alle niet bollen-gerelateerde bedrijven (totaal 6000 bedrijven en 44.000 werknemers), die aangesloten zijn bij de ondernemersverenigingen van Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk. Willem Heemskerk is bekend in de Bollenstreek vanwege zijn functies bij Rabobank Bollenstreek en hij is voorzitter van het bloemencorso. Bedrijfsleven Bollenstreek behartigt de bovenlokale en regionale belangen van haar leden naar de gezamenlijke gemeenten, Holland Rijnland en de provincie Zuid Holland. Daarvoor werkt Bedrijfsleven Bollenstreek samen met de regionale bedrijvenkoepels van Leiden en Alphen in Bedrijfsleven VNO-NCW Rijnland.

Fusie VVD

politiek n De VVD in Hillegom en Lisse zijn per 1 januari een fusie aangegaan.

De partij meldt dat de wortels binnen elke gemeente met een commissie worden behouden. De nieuwe voorzitter wordt Hans van Leeuwen, penningmeester Fleix Zwetsloot, secretaris Peter de Jong en communicatie Patrick Grech.

Echtpaar

Parlevliet viert jubileum

Haar

appeltaart is zó lekker!

Joling op

Hillegoms

Muziekfeest

Hangkousen, bloemen en 'n mooie speech

colum n Poespas