De Hillegommer

7 juni 2017

De Hillegommer 7 juni 2017


'Welkom bij 't Hof van Hillegom'

Wethouder Jeroen Verheijen nodigde iedereen uit het Hof van Hillegom te bezoeken. | Foto: Annemiek Cornelissen

Hillegom n De Stichting Vrienden van Oud Hillegom heeft gisteren wederom de Dag van het Kasteel in goede banen geleid. Wethouder Jeroen Verheijen opende het evenement. Belangstellenden konden 't Hof van Hillegom bezoeken; ook de Hoftuin ademde historie met oude ambachten, klederdracht, proeverijen en andere activiteiten. Lees het verslag op pagina 7.

Geslaagd!

examens n Zoals gebruikelijk heeft De Hillegommer een speciale felicitatiepagina voor de geslaagde eindexamenkandidaten van het voortgezet onderwijs.

Familie, vrienden en vriendinnen mogen hierop gratis een advertentie plaatsen. Stuur een foto met felicitatietekst (maximaal 30 woorden) naar: redactie@dehillegommer.nl vóór zondag 18 juni. Er kunnen maximaal 29 felicitaties op één felicitatiepagina. Afhankelijk van het aantal inzendingen wordt een extra pagina gemaakt.

Burgemeester: 'Grens toelaatbare is bereikt'

aanhouding n Een 14-jarige jongen heeft donderdag drie agenten verwond toen hij zich hevig verzette bij een aanhouding.

De jongen werd staande gehouden omdat hij zonder helm op een bromfiets reed. Hij weigerde medewerking en beledigde en bedreigde twee vrouwelijke agenten. Toen hem werd gezegd dat hij ingerekend zou worden, sloegen de stoppen door. Een van de agentes werd door de jongen in het gezicht geschopt. De arrestant verwondde nog een derde agent die later bij het voorval arriveerde. Burgemeester Arie van Erk reageerde geschokt. (lees verder op pagina 5).

Bridgen bij de KWJ

Hillegom n Bridgeclub Hillegom biedt van 11 juli tot en met 29 augustus gelegenheid op de dinsdagmiddagen te bridgen in het KWJ gebouw.

Deze altijd gezellige en druk bezochte drives hebben dit jaar een andere speellocatie: het KWJ gebouw aan de Weeresteinstraat 15. Drives beginnen om 13.30 uur en meekaarten kost 5 euro per paar. Wedstrijdleiders: Henk Seijsener, 0252-517116 en Jan Kerkhof, 0252-518337 (alleen 8 en 15 augustus).

Monument

Hillegom n Stichting Beatles Treslong Monument collecteert van 6 tot 10 juni.

De collecte is bestemd voor het Oranjefonds en het Beatlesmonument, die een prominente plek in Hillegom krijgt. De organisatie zoekt nog collectanten. Aanmelden via: info@beatlesbollenstreek.nl.

Foto: annemiek cornelissen

Vierdaagse vlekkeloos verlopen

Inschrijven
Samenloop voor Hoop

Credits gaan echt naar de vrijwilligers'

Wethouder bedankt Lisser Kaninefaten

Zorgeloos de deur uit

Met cilindertrekbeveiliging krijgen inbrekers minder kans. | Foto: pr

Hillegom n Zorgeloos van huis gaan in de wetenschap dat je woning goed tegen inbraak beveiligd is. Dat is volgens Lilian Tieman de kern van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Als adviseur Woninginbraak bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid weet ze dat veel mensen ten onterechte denken dat ze veilig wonen. "Vaak blijkt de beveiliging van hun huis helemaal niet op orde. En trekken ze de deur achter zich dicht zonder deze op slot te draaien. Een 100% garantie tegen een inbraak heb je nooit, maar door gebruik te maken van het Politiekeurmerk weet je wel dat je woning zo goed mogelijk is opgewassen tegen het inbrekersgilde."


Een veilige woning, wie wil dat nu niet? Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het niet. Elk jaar wordt er in Nederland ruim 55.000 keer ingebroken. Ramen of deuren vernield, waardevolle bezittingen zomaar ineens verdwenen. Inbraken kosten tijd en geld. "Maar emotionele schade is vaak nog vele malen groter dan de materiële schade", weet Tieman. "Een inbraak zorgt voor verschillende emoties: boosheid, verdriet én misschien nog wel het ergste: een gevoel van onveiligheid in uw eigen huis. De impact van een onbekende die in uw woning, uw spullen heeft doorzocht, is enorm."

De meeste inbraken (ongeveer 70 procent) worden gepleegd door 'gelegenheidsinbrekers'. Een gelegenheidsinbreker werkt met relatief klein materiaal: een tang of een schroevendraaier. Hij komt in actie als hij een pand ziet waar duidelijk wat te halen is. Tieman: "Vervolgens wil hij maar één ding: snel zijn slag slaan. Een inbraak in een slecht beveiligde woning duurt vaak maar 30 seconden."

Aan woningen met goede verlichting, stevig hang-en-sluitwerk en degelijke ramen en deuren hebben inbrekers een hekel. Oplettende bewoners en buren, gaan inbrekers ook het liefst uit de weg. En daarom zijn dit volgens Tieman precies de zaken waar het Politiekeurmerk zich op richt.
Eisen PKVW
Het PKVW is een keurmerk voor woningen die voldoen aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. "De werking is simpel", legt Tieman uit. "De eisen die het keurmerk stelt, zorgen ervoor dat een inbreker meer tijd nodig heeft om een woning binnen te komen. Zo moet de woning voorzien zijn van goedgekeurd en gecertificeerd hang-en-sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels. Deze herken je aan het SKG-logo met sterren en het ® teken. De buitendeuren beschikken over goede verlichting en de hal moet zicht bieden op degene die voor de deur staat."

Het Politiekeurmerk draagt daarnaast bij aan het voorkomen van brand (door het plaatsen van rookmelders) en zorgt voor maatregelen die de kans op vandalisme en overlast verkleinen. Als al deze zaken op orde zijn komt een woning in aanmerking voor het PKVW-certificaat Beveiligde Woning. Naast het certificaat ontvangen de bewoners PKVW-stickers voor op het raam. "Een inbreker bedenkt zich wel twee keer als hij ziet dat een woning voorzien is van het Politiekeurmerk en dus van goed hang-en-sluitwerk."
Kans op inbraak daalt aanzienlijk
De kans op een geslaagde inbraak in een keurmerkwoning ligt gemiddeld 50 procent lager dan in een woning zonder keurmerk, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Bij woningen met zeer gedateerd hang-en-sluitwerk heeft dit zelfs wel tot een verschil van 90% opgeleverd. Niet voor niets hebben al ruim 725.000 bewoners voor het PKVW gekozen en geven veel verzekeraars korting op de inboedel- en opslagpremie van woningen die aan de PKVW-eisen voldoen. Aangezien een certificaat tien jaar geldig is, kun je een deel van de kosten van het hang-en-sluitwerk terugverdienen.

Er is een PKVW voor bestaande woningen én een PKVW voor nieuwe, nog te bouwen woningen. Als u wilt weten of uw woning voor het keurmerk in aanmerking komt, kunt u contact opnemen met een erkend PKVW-bedrijf. Via politiekeurmerk.nl vindt u een PKVW-expert bij u in de buurt. Met een keurmerk weet u dat u kwaliteitsproducten krijgt. Zowel de sloten als de montage ervan. Maar ook de PKVW-expert zelf staat voor kwaliteit. Een beveiligingsbedrijf wordt niet zomaar een erkend PKVW-bedrijf. Ook hier zijn eisen voor. Een PKVW-expert is opgeleid volgens de laatste eisen die aan het PKVW gesteld worden en heeft een Verklaring Omtrent Gedrag.