De Hillegommer

28 juli 2020

De Hillegommer 28 juli 2020


Clusteruitbraak ingedamd

corona n Het was even schrikken afgelopen week: het leek net de goede kant uit te gaan voor wat betreft het aantal coronabesmettingen, totdat mensen na een cafébezoek besmet bleken.

Burgemeester Arie van Erk liet 24 juli ook namens de plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio Liesbeth Spies en de directeur gezondheidszorg GGD Sjaak de Gouw, weten dat 'dankzij de massale medewerking van inwoners, een verdere verspreiding van het virus op tijd is ingedamd. De meeste contacten van de personen die in café De Kleine Beurs zijn besmet, zijn bekend. Van die ‘2e ring’ zijn tot nu toe acht personen positief getest. De GGD laat weten dat de testbereidheid onder de Hillegommers groot is en dat mensen meewerken aan de maatregelen die de GGD van hen vraagt. Het is goed om te zien hoe ons dorp als eenheid meewerkt. Uiteraard wens ik alle zieken veel beterschap en degene die nog op de uitslag van de test wachten, sterkte.'

De teller blijft staan op 39. Onder hen zijn 31 bezoekers van het café. De acht anderen zijn door de besmette bezoekers aangestoken. De bezoekers zijn waarschijnlijk op 11 juli ziek geworden. De incubatietijd liep zaterdag 25 juli af. Wie dan nog niet ziek was, heeft de ziekte vrijwel zeker niet opgelopen. De GGD houdt ongeveer 300 mensen uit de omgeving van de bezoekers in de gaten, omdat zij besmet kunnen zijn geraakt. Dat onderzoek loopt nog tot begin augustus.

>Toch geen najaarsfeesten

jammer n De najaarsfeesten gaan, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog, niet door.

Frank Brouwer, voorzitter van de organiserende Harddraverijvereniging, deed deze mededeling tijdens een persconferentie samen met burgemeester Van Erk. Het lukt de organisatie niet om de 1,5 meter regel te waarborgen. Van Erk voegde toe dat iedereen toe is aan ontspanning, maar dat het nog niet kan. “Daar kregen we dit weekend de bevestiging van”, zei hij doelend op de corona clusteruitbraak. De beslissing de feesten niet door te laten gaan, was overigens al voor dit weekend genomen. Brouwer vertelde dat de beslissing naoverleg en in goede overeenstemming met de leden en de gemeente was gemaakt. De voorzitter gaat de vereniging verlaten en had zich zijn laatste jaar wel iets anders voorgesteld.

Van Erk gaf de organisatie een compliment voor de wijze waarop men de discussie over dit onderwerp was aangegaan en met een besluit had afgerond. Hij hoopt dat er volgend jaar gewoon weer gefeest kan worden.

Krant op vakantie

vrij n De Hillegommer heeft even vakantie. In week 32 en 34 verschijnt er geen krant.

De redactie wenst haar lezers een fijne vakantie in binnen- of buitenland. Deel uw foto met de redactie met de krant in de hand op de locatie waar u verblijft via: redactie@dehillegommer.nl. De mooiste inzending krijgt een fraaie plek in de krant!

>Doe mee en win

naam n Half september opent het nieuwe Solution.

Het gebouw wordt nu geschikt gemaakt voor meer doelgroepen dan alleen jongeren. Zo kunnen er ook (sport)verenigingen, buurtinitiatieven en andere organisaties terecht. Het pand wordt duurzamer en slim ingedeeld. Zo komt er een verrijdbaar podium en meer opbergruimte voor toekomstige huurders. Door de verbouwing is het pand voor veel doeleinden bruikbaar en kan elke doelgroep een eigen plekje vinden. Welzijnskwartier, gemeente Hillegom en vele jongeren zijn betrokken bij de sloop en werkzaamheden. Gemeente en Welzijnskwartier willen het een nieuwe naam geven. Doe mee met de prijsvraag en verzin een originele naam. De winnaar mag met elf vrienden paintballen. Inzendingen uiterlijk 1 september naar: nieuwenaamsolution@welzijnskwartier.nl.

n Nieuw afvalbeleid

Foto: Sven van der Vlugt

De gemeente stapt over op een nieuw afvalbeleid. Wethouder Jan van Rijn onthulde vorige week nieuwe rolcontainers restafval. Per 1 januari 2022 gaan inwoners betalen voor restafval. Bewoners van laagbouw krijgen kleinere rolcontainers met chip. Bewoners van hoogbouw krijgen gezamenlijke ondergrondse containers, die te openen zijn met een pasje.

Foto: Caroline Spaans

Fred van Trigt wordt

burgemeester

Ik zal

Hillegom enorm gaan missen'

Pierre finalist Duurzaamheidsprijs

Inclusief

dineren in Frankrijk

column n Poespas