De Hillegommer

29 oktober 2019

De Hillegommer 29 oktober 2019


Appeltje voor de wethouder

Karin Hoekstra opent de welzijnsbeurs door op de appel te bijten. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen.

HILLEGOM n Wethouder Karin Hoekstra opende zaterdag 26 oktober de Zorg en Welzijnsbeurs in Woonzorgcentrum Bloemswaard en Dienstencentrum Hillegom. De wethouder kreeg een appel aangeboden van Sneeuwwitje en na het nemen van een hap was het evenement geopend. Het was al even geleden dat in deze locatie een Zorg en Welzijnsbeurs werd georganiseerd. Besloten werd dan ook om de draad weer eens op te pakken, hetgeen resulteerde in een drukke, maar ook heel gevarieerde beurs. (Lees het hele artikel op pagina 11)

Toeristen boffen

Hillegom n De gemeente Hillegom heft, samen met 60 andere gemeentes in Nederland, geen toeristenbelasting.

Toeristen die hier een nachtje verblijven in een hotel of op de camperplaats, betalen geen toeristenbelasting. Dit is in schril contrast met 295 andere Nederlandse gemeentes die deze tax wél heffen. De gemiddelde belasting voor een hotelovernachting in Nederland ligt op 1,38 euro. In Zuid-Holland ligt de gemiddelde logiesbelasting op 1,42 euro. Dit blijkt uit onderzoek van vakantiesite Vakanty.nl dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde. De duurste gemeente in de provincie is Rotterdam: 7,01 euro. Elke gemeente mag toeristenbelasting heffen. De belasting wordt geheven bij onder andere hotels, campings maar ook particuliere accommodaties die worden verhuurd via Airbnb.

Eigenaren berekenen deze belasting weer door aan hun bezoekers. Op die manier betalen bezoekers mee aan de voorzieningen van de gemeente. Inwoners hoeven geen toeristenbelasting te betalen bij een overnachting in de eigen gemeente. Van alle 355 gemeentes zijn er 295 gemeentes die een toeristenbelasting heffen.

gemeentes heffen de belasting op verschillende manieren. Meestal is het een bedrag per persoon per nacht. Soms betalen toeristen een vast bedrag per boeking of een percentage van de kamerprijs. Sommige gemeentes hanteren een lagere belasting voor campings. De toeristenbelasting is al jarenlang een onderwerp van discussie. Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten of toeristen die uitwijken naar omliggende goedkopere gemeentes.

Greta Zwaan in finale

paal-fitness

23ste van de wereld is een

topprestatie'

Start bouw

Elzenhof

in 2021

Is Nederland overbevolkt?

column n Poespas