De Hillegommer

29 november 2016

De Hillegommer 29 november 2016


Vierde editie Herdertjestocht

Eén van de taferelen die de bezoekers tegenkomen tijdens de wandeling. | Foto: Remco Out Foto: remco out

Hillegom n Rond Kerstmis wordt dit jaar weer een herdertjestocht gehouden door de Hillegomse kerken. De vierde editie van deze herdertjestocht vindt plaats op 17 december om 18.30 uur.

Door Remco Out

Als zes jaar werken de Hillegomse kerken samen om in de maand december het kerstverhaal te vertellen. Vorig jaar en in 2013 werd er in plaats van de herdertjestocht een poppenspeler en een zandtekenaar ingevlogen.

Vierde herdertjestocht

Dit jaar belooft het weer een bijzondere avond te worden met een door kaarsen verlichte route door Hillegom. De tocht gaat langs alle Hillegomse kerken en overal zijn verschillende kersttaferelen te zien, waarbij bezoekers betrokken worden. De deelnemende kerken van Open hof, de katholieke kerk, evangelie gemeente en protestantse gemeente zijn ook vertegenwoordigd in de route. "Dit jaar begint de tocht bij het gebouw van de Evangelie gemeente, in het oude gezondheidscentrum. Vanaf 18.30 uur zullen de eerste groepen van start gaan en lopen langs een heel verlicht pad door het centrum", vertelt organisator Antoinette Geluk. Sandra van der Slikke voegt daar aan toe: "De tocht en het verhaal eindigen dit jaar bij de Martinuskerk, waar live muziek, glühwein, chocomel en kerstbrood is voor iedereen."

Tafereeltjes

Al in de zomer zijn er medewerkers van de vier kerken in de weer om er een mooie tocht van te maken. "Het mooie is, dat we de herdertjestocht samen met alle kerken hebben kunnen organiseren: een activiteit voor alle Hillegommers!" vertelt Geluk enthousiast. Door middel van de taferelen wordt het hele kerstverhaal in chronologische volgorde verteld. "Op het Henri Dunantplein hebben we een stal met herdertjes, een vuurkorf en echte schapen. Ook lopen Jozef en Maria met een echte ezel rond langs de route", laat Van der Slikke weten.

Parkeren

Omdat de route eindigt verschillende locaties en er weinig parkeergelegenheid is bij de start, raadt de organisatie aan om de auto in het dorpscentrum te parkeren.

Spreekuur Welzijn

Hillegom n Sinds september kunnen alle inwoners van Hillegom terecht bij het gratis spreekuur van Welzijn Hillegom in de wijk. Voor een luisterend oor en allerlei vragen op het gebied van mantelzorg, ondersteuning, vrijwilligerswerk, welzijn, activiteiten, buurt en leefbaarheid.

Welzijn Hillegom zet zich in voor onder andere ouderen, mantelzorgers, vrijwilligers en voor iedereen die een tijdelijk steuntje in de rug nodig heeft.

Overzicht spreekuren in de wijk maand december:

Buurtkamer Jeugdland: 7/12
Elke eerste woensdag van de maand van 11.00 tot 12.00 uur
Adres: Sportlaan 86.

Bibliotheek Hillegom: 12/12
Elke tweede maandag van de maand van 13.30 tot 15.00 uur
Adres: Sportlaan 1, 2182 KS Hillegom

Bollenstroom: 13/12
Elke tweede dinsdag van de maand van 16.30 tot 17.30 uur
Voorafgaand aan de Open Eettafel
Adres: Monseigneur van Leeuwenlaan 3.

Alzheimercafé Bollenstreek: 20/12
Elke derde dinsdag van de maand van 19.30 tot 21.00 uur
Adres: Henri Dunantplein 28

Buurtkamer 't Pluspunt: 30/12
Elke laatste vrijdag van de maand van 10.00 tot 11.30 uur
Adres: Henri Dunantplein 28.

Meer informatie bij Welzijn Hillegom via: 0252-519700.

Collecteweek Leger des Heils

Hillegom n Vrijwilligers van het Leger des Heils gaan van 28 november tot en met 3 december langs de deuren met de collectebus. De opbrengst van de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte is bestemd voor het sociaal maatschappelijk werk.

Ondanks een economische groei in Nederland doen steeds meer mensen een beroep op het werk van het Leger des Heils. In 2015 kwamen bijna 89.000 mensen in aanraking met het Leger des Heils: zo'n 10.000 meer dan vorig jaar. "Het wordt in Nederland steeds belangrijker naar elkaar om te kijken in de eigen buurt. Het Leger des Heils wil uitsluiting en eenzaamheid bestrijden door actief aanwezig te zijn in de buurt met activiteiten en faciliteiten", stelt Hans van Vliet, commandant van het Leger des Heils in Nederland. "De deuren van buurtsteunpunten en kerkgebouwen staan voor iedereen open en wekelijks worden inloopochtenden, gezamenlijke maaltijden en andere activiteiten georganiseerd." Voor deze projecten en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven zoekt het Leger mensen die willen helpen. Onder de noemer 'Samenleven doe je dus niet alleen', organiseert het Leger des Heils in veel plaatsen een deur-tot-deurcollecte.

Jahn turners op het podium

Hillegom n De turners van Jahn hadden dit weekend een turntoernooi in Hellendoorn.

Tien dames van de vereniging wonnen zes medailles.

Alle tien hebben ze hun nieuwe oefeningen op de vier toestellen sprong, brug, balk en vloer op hun best geturnd. Ook de juryleden waardeerden de prestaties van de Jahn-meiden. (Zie foto op pagina 15.)

Tjarda brengt kaarten rond

Hillegom n Al jarenlang bezorgen de leden van Scouting Tjarda kerstkaarten binnen Hillegom en Beinsdorp. Dit jaar bezorgen de scouts alle kerstwensen op zaterdag 17 december. Deze bezorgservice kost 0,35 euro per kaart.

Van maandag 5 tot en met vrijdag 16 december 17.00 uur kan kerstpost met bestemming Hillegom of Beinsdorp worden ingeleverd bij: Tabakshop Frank Evers, Mariastraat 2; The Read Shop, Hoofdstraat 93 en Plus-Supermarkt, Palet 11. Bij het inleveren of afhalen van de kaarten dient er contant en gepast te worden betaald. Voor een snelle afhandeling kan men de kaarten verpakken in een plastic tas met daarbij een envelop voorzien van uw naam, adres en telefoonnummer met daarin het gepaste geld. Ook is het nog steeds mogelijk om de kaarten thuis te laten afhalen; bel hiervoor met 06-12785215 of mail: kerstkaarten@tjardahillegom.nl.

Optreden van zeemanskoor

Hillegom n Zeemanskoor De Torren treedt zondag 8 januari op in de zaal van eetcafé Zomerzorg.

De zaal is open vanaf 14.00 uur en de optredens zijn van 14.30 tot 15.15 uur en van 15,30 tot 16.15 uur. Alleen toegang met een geldig entreebewijs. Deze zijn gratis te verkrijgen bij Rinus van Stein en bij Zomerzorg.

Misschien toch doorstart'

Foto: Caroline Spaans

Ford Museum dicht. Einde verhaal?

Diamanten Ben en Nelly de Vries

Flex Security gaat voor veilig

column n Poespas

Het Repair café, een goede tweede ronde van vele elektrische apparaten

Foto: Caroline Spaans

Hillegom n Veel elektrische apparaten , kledingstukken, fietsen of bijvoorbeeld speelgoed kunnen nog makkelijk een tweede ronde mee. Waarom weggooien? Kom zaterdag 3 december tussen 13.00 tot 15.00 uur naar het Repair Café in 't Pluspunt aan het Henri Dunantplein 28.

Elke eerste zaterdag van de maand kunnen inwoners van Hillegom terecht voor een reparatie.

De vrijwilligers kunnen vaak helpen. Er zijn al vele mensen na eerdere repair café's tevreden naar huis gegaan met een apparaat dat voorlopig weer mee kon.

Repair café's zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Tijdens het café is gereedschap en (beperkt) materiaal aanwezig om verschillende reparaties uit te voeren. Iedereen kan er onder meer terecht met kleding, elektrische apparaten en speelgoed. Door repareren te promoten, wil het repair café bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Het repair café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met
elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Als je samen met een tot dan
toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende
keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.

Kijk voor meer informatie ook op: www.repaircafe.nl of bel Welzijn Hillegom, tel. 0252-519700 tussen 9.00 en 12.30 uur.