De Hillegommer

13 maart 2018

De Hillegommer 13 maart 2018


Jozefkerk blijft behouden

vlnr: Patrick Jansen, Peter Letschert (Renward) en Jeroen Verheijen. Wim van Haaster en Els van Berkel namens het parochiebestuur. | Foto: Remco Out Foto: Remco Out

Hillegom n De Jozefkerk blijft staan waar hij staat. 27 februari besloot het college positief om een participatietraject voor de herinrichting van het Jozefpark te starten op basis van drie voorstellen die ze samen met ontwikkelaar Renward heeft uitgewerkt. In alle voorstellen blijft de Jozefkerk behouden. Volgens wethouder Jeroen Verheijen blijft de zuidelijke entree van het centrum hiermee 'intact'. Het participatietraject start als er een Bisschoppelijke Machtiging ligt voor de verkoop van de parochiegebouwen aan ontwikkelaar Renward.

Het proces tot het verkrijgen van deze noodzakelijke machtiging bevindt zich in een afrondend stadium.

Ruimte voor groen, parkeren en wonen De herinrichting van het Jozefpark is onderdeel van de centrumplannen van Hillegom. Met de ontwikkelaar zijn drie varianten voor de herinrichting uitgewerkt. Hierin zijn groen, parkeren en wonen (sloop en nieuwbouw) thema's. Voor de herinrichting van het park en het ontwerpen van het vastgoed start een participatietraject. Tijdens dit traject krijgen de omgeving en alle betrokkenen de drie varianten voorgelegd. Zij kunnen aangeven naar welke variant hun voorkeur uitgaat. In een later stadium kunnen zij meedenken over de verdere invulling van het gebied. Binnen welke kaders en op welke onderdelen de omgeving exact kan meedenken, vindt overleg plaats tussen de ontwikkelaar en de gemeente.

Hillegom steunt alliantie

Hillegom n Statiegeld heffen op plastic flesjes en blikjes gaat zwerfvuil tegen en draagt bij aan een schoner milieu.

Al ruim 200 Nederlandse en Belgische gemeenten en organisaties sloten zich aan bij de Statiegeldalliantie. De alliantie lobbyt bij de Tweede Kamer om het verplicht stellen van statiegeld.

GRV 2018

Partijen aan het woord

BBH

met

Frank Evers

Grootste kwarktaart

ter wereld

Tony Whelan maakt weer winnende foto

column n Poespas

Sparen voor dagje uit bij jumbo van Beest

Hillegom n Het voorjaar komt eraan. Dat betekent dat veel Nederlanders er weer op uit trekken. Bij Jumbo van Beest de Jonkheer Mockkade kunnen klanten vanaf 14 maart weer sparen voor de hoogste korting op de leukste dagjes uit. Deze korting kan oplopen tot wel 25 euro korting per entreekaartje.

Een dagje pretpark, kindertheater of dierentuin met de kinderen, relaxen in de sauna, of voor de echte waaghalzen: skydiven met vrienden. Dit jaar kiezen klanten uit meer dan zeventig locaties door heel Nederland en zelfs buitenland. Van Julianatoren tot Madurodam of Het Spoorwegmuseum. Nieuw dit jaar zijn theatervoorstellingen voor het hele gezin. Samen naar De Kleine Zeemeermin De Musical of kennismaken met Fien en Teun. Van alle uitjes waren Phantasialand en Burgers' Zoo vorig jaar favoriet onder de Jumbo klanten. Deze parken werden niet alleen het meest bezocht, maar ook het best beoordeeld. Klanten krijgen van woensdag 14 maart tot en met dinsdag 1 mei bij besteding van elke 10 euro aan boodschappen een speciale Dagje Uit-kortingsmunt ter waarde van 2,50 euro. Daarmee sparen zij voor korting op een leuk dagje uit. Dit kan oplopen tot €25 korting per entreekaartje. Het verzilveren van de kortingsmunten kan tot en met 6 januari 2019 via Jumbo.com/dagjeuit. Naast sparen kunnen kinderen ook kleuren. Voor kinderen tot en met 12 jaar organiseert Jumbo weer een Dagje Uit kleurwedstrijd. Kinderen kunnen de Dagje Uit kleurplaat ophalen bij de winkel of downloaden via Jumbo.com/dagjeuit. De mooist ingekleurde tekening van Nederland krijgt een speciaal Gouden Ticket. Daarmee krijgt de winnaar samen met zijn of haar gezin een jaar lang toegang tot alle deelnemende parken. Naast deze landelijke hoofdprijs is er ook in elke Jumbo winkel een winnaar. Deze lokale winnaar krijgt voor zijn of haar hele gezin gratis entreekaarten voor een dagje uit aangeboden.

Hillegom Samen Sportief in Beweging

HILLEGOM n Wethouder Fred van Trigt heeft 7 maart de overeenkomst "Hillegom Samen Sportief in Beweging 2018-2020" ondertekent, samen met Jerry Buitendijk, directeur van SportSupport Kennemerland. Deze ondertekening vond plaats in de Meerkamer van 't Hof van Hillegom.

De basis voor het werkplan is de sport- en beweegnota Hillegom 2017-2020 "Hillegom Samen Sportief in Beweging". In dit plan heeft naast het stimuleren van sport en bewegen in de wijken, de maatschappelijke rol van sport de komende tijd meer aandacht gekregen. Zo wordt de taak van de buurtsportcoach meer verbindend en coördinerend van aard en minder uitvoerend. Volgens Van Trigt is dit een belangrijke accentverschuiving. "Voorheen waren de Buurtsportcoaches zelf heel actief bij bewegingsactiviteiten. Het wordt nu de bedoeling dat zij een coördinerende en verbindende rol gaan spelen, dus bepaalde partijen met elkaar in verbinding gaan brengen. Daarbij denken we bijvoorbeeld, zorg, onderwijs en jongeren, maar dit is slechts een voorbeeld. Er zijn veel meer partijen te bedenken". Volgens van Trigt is een voorbeeld het project dat is gedaan samen met Bollenstroom, Sportfondsen en de Buurtsportcoaches. "Daarbij is een sociaal kwetsbare groep mensen, licht dementerend aan het bewegen gezet. In Sporthal De Vosse zijn met hen allerlei bewegingsactiviteiten gedaan". Bij SportSupport Kennemerland zijn momenteel Hillegom, Haarlem, Velsen, Bloemendaal, Heemstede en Haarlemmerliede en Spaarnwoude aangesloten. Volgens Jerry Buitendijk is Hillegom in Beweging het lokale label dat eraan hangt. "De activiteiten beperken zich hier tot Hillegom. Het is de bedoeling dat diverse partijen elkaar hierin versterken. We proberen ook sportverenigingen te enthousiasmeren mee te laten werken. Er is een werkplan tot het jaar 2020, maar er is ook een specifiek uitvoeringsplan, waarbij per jaar wordt bekeken wat we willen, wat bijgestuurd moet worden en wat kan worden geactualiseerd". Volgens van Trigt is het belangrijk dat daarbij gefocust wordt op bijzondere doelgroepen, die op deze manier weer onder de mensen komen en bezig kunnen zijn met bewegen. "Sport en bewegen draagt bij aan welzijn en de gezondheid, maar mensen ontmoeten elkaar ook en dat is goed voor de sociale contacten. Door sport kunnen mensen uit hun isolement raken, maar sport biedt ook kansen om inwoners van Hillegom met verschillende achtergronden, in soms kwetsbare posities, mee te laten doen en hen het gevoel te geven erbij te horen."

5 / 40

6 / 40

7 / 40

8 / 40

9 / 40

10 / 40

11 / 40

12 / 40

13 / 40

14 / 40

27 / 40

28 / 40

29 / 40

30 / 40

31 / 40

32 / 40

33 / 40

34 / 40

35 / 40

36 / 40

37 / 40

39 / 40

40 / 40