De Hillegommer

10 december 2019

De Hillegommer 10 december 2019


Diamanten Jan en Christien

60-jarig huwelijksjubileum voor het echtpaar Rusman. | Foto en tekst Annemiek Cornelissen.

HILLEGOM n Al 87 zijn en nog altijd wonen op hetzelfde adres. Een unicum. Jan Rusman kan hierover meepraten want hij woont al zijn hele leven aan de Beeklaan, waarvan de laatste zestig jaar samen met zijn Christien van der Hulst. Maandag 9 december vierden zij het feit dat zij 60 jaar geleden in het huwelijksbootje zijn gestapt. Burgemeester Arie van Erk verraste het echtpaar met een mooi boeket bloemen. Het was een feestelijke week voor het bruidspaar, want op dinsdag 10 december werd de bruid ook nog eens 87. (Lees verder op pagina 7)

"Toen we in ondertrouw gingen vroegen ze op het gemeentehuis, waarom trouwen jullie niet morgen, dan bent u jarig. We moesten nee zeggen, want het koste honderd gulden en dat hadden we gewoon niet", vertelt de bruid. Jan Rusman is de zoon van Jaap Rusman en Nel van Kesteren, die een Bollenbedrijf hadden aan de Leidsevaart. Ze woonden indertijd aan de Beeklaan. Later lieten ze een huis bouwen bij hun bedrijf aan de Leidsevaart en mochten Christien en Jan er blijven wonen. Ze kregen drie kinderen en hebben nu vijf kleinkinderen en een achterkleinkind. Op zondag 8 december werd het feest gevierd bij van der Valk in Haarlem met het hele koppel en het bruidspaar kijkt terug op een geslaagde dag. Jan Rusman werkte als jonge jongen al bij zijn vader, maar heeft daar niet zijn hele leven gewerkt,. Na bij een loon ploegbedrijf gewerkt te hebben kwam hij uiteindelijk weer bij zijn vader terecht. Ook zijn zoon ging er werken en nam het bedrijf uiteindelijk over. Inmiddels is ook hij gestopt om ZZPer te worden. Toen Jan Rusman op zijn 65 ste stopte heeft hij nog vijf jaar bij zoon Rene meegewerkt. De bruidegom leerde Christien kennen bij Snackbar Vick en Riet, die toentertijd aan de Molenstraat was gevestigd. "Ik ging een patatje eten en dacht, dat is d'r. Een tijdje later kwam ik haar weer tegen op de kermis in Noordwijkerhout en toen sloeg de vonk helemaal over". Christien komt uit een groot gezin. Ze heeft zes broers en zes zussen. Ze heeft in verschillende baantjes gehad en 36 jaar meegewerkt in het bedrijf van Rusman. Christien heeft jarenlang gezongen en gedanst, maar op het moment heeft ze maar een hobby. "Ze vriest alles in", zegt haar Jan lachend. Ze hebben een eigen groetentuin en alles wat ze maar over heeft vriest ze in. Jan biljart in het Dorpshuis van Vogelenzang en doet woordzoekers. Hij rijdt nog steeds auto en samen doen ze boodschappen. Daarbij gaan ze regelmatig naar Bakkerij Pompe, want daar hebben ze het lekkerste gebak, zegt Jan, terwijl hij genietend een hap neemt.

Kerstsamenzang in Maartenskerk op 18 december

HILLEGOM n Dit jaar zal voor de 62ste keer de Kerstsamenzang worden gehouden in de Maartenskerk. Dit gebeurt op woensdag 18 december om 19.30 uur.

Het motto van de samenzing is: Zingt allen tezamen. Naast het zingen van aloude en bekende kerstliederen zal er muzikale medewerking worden verleend door het gospelkoor 'To the point' uit Haarlem onder leiding van André Keessen. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door een combo. Dominee Wim Zaagsma doet deze avond de kerstmeditatie en daarnaast werken enkele leden van de plaatselijke raad van kerken mee.

De raad nodigt iedereen van harte uit tot het bijwonen van deze samenzang in de Maartenskerk, aan het Kerkplein 1.

DPW terug van weggeweest?

Nominaties vrijwilligers van het jaar

Het voelt als een stuk

waardering

MO13-1 haalt ongeslagen de winterstop

column n poespas