De Hillegommer

4 september 2018

De Hillegommer 4 september 2018


Dahlia steeds populairder

Voorzitter NDV Jos Eijking: 'Over de hele wereld heeft dit gewas inmiddels 'volgelingen' .| Foto en tekst: Arie in 't Veld Foto: A.in 't Veld

Hillegom/lisse n Na de succesvolle Dahliashow bij kasteel Keukenhof staat er weer een groot(s) Dahlia evenement op het programma. Door de 100-jarige Nederlandse Dahlia Vereniging (NDV) wordt van vrijdag 8 tot en met zondag 10 september een jubileumtentoonstelling gehouden. Volgens NDV voorzitter Jos Eijking uit Hillegom kan worden gerekend op een rijke variatie van Dahlia's. In tegenstelling tot bij het kasteel niet in de volle grond, maar bloemen op vaas. (Lees het hele artikel op pagina 5 en op: www.dehillegommer.nl)

"En met inzendingen uit Lisse, Hillegom, Lisserbroek en de verdere regio maar ook uit heel Nederland. Langzamerhand is het in de loop van de afgelopen honderd jaar een vereniging van voornamelijk liefhebbers geworden met ook een aantal kwekers en exporteurs als lid. Op dit moment bijvoorbeeld uit de regio Henk van Eeuwijk, J. van der Linden en Zoon, Gebr. Verwer, Leo van der Vlugt, en exporteurs als C.S. Weijers en Fred de Meulder. In principe zijn de kwekers nu aan gesloten bij de groep Dahlia van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) in Hillegom." Eijking zegt ook dat de van oorsprong in Mexico voorkomende dahlia de zomerbloeier bij uitstek is. "Vanaf juli tot in oktober bloeien de knollen in de tuin in een grote variatie van kleur en vorm. Over de hele wereld heeft dit gewas zijn enthousiaste 'volgelingen' met nationale verenigingen in onder andere Nederland,Japan, Nieuw Zeeland, Duitsland, Engeland, Amerika, en Denemarken Het is dan ook niet verwonderlijk dat de jubileum tentoonstelling als thema 'Dahlia's World Wide' heeft."

De dahlia is een kleurrijk gewas en heeft ook een kleurrijke geschiedenis achter de rug. Eijking daarover: "De vereniging is opgericht door de heren John Dix, Hendrik Hornsveld en Bruidegom en telde direct al enkele honderden leden, voornamelijk kwekers maar ook liefhebbers zoals tuinlieden van buitenplaatsen. Maar nu naast een honderdtal amateurs/liefhebbers ook 25 locale dahliaverenigingen die als vereniging lid zijn van de NDV en gemiddeld 20 tot 25 leden hebben die op een gezamenlijke tuin ieder hun eigen soorten telen waarbij onderlinge competitie en een jaarlijkse locale tentoonstelling heel belangrijke elementen zijn. Werd voorheen de jaarlijkse tentoonstelling doorgaans in Lisse en omstreken gehouden: de laatste tien jaar proberen we zo veel mogelijk te rouleren tussen de verschillende verenigingen in den lande. Zo zijn er tentoonstellingen gehouden in Heinkeszand (Zeeland), Ootmarsum, Vught, enkele malen in Utrecht en al meerdere malen in Veldhoven waar drie florerende verenigingen actief zijn. Bij deze jubileum tentoonstelling zal overigens door een jury niet worden gekeurd vanwege de toch wel grote onderlinge verschillen van de deelnemende verenigingen. Meedoen en je vereniging profileren is veel belangrijker dan een strijd aangaan in competitie verband."

De enige prijsvraag dit keer is: wie kweekt de bloem met de grootste diameter.

Met dit doel hebben op de afgelopen jaarvergadering in februari alle aanwezigen vijf knollen ontvangen van een voor hen niet genoemd grootbloemig soort waar zij onder hun groeiomstandigheden een zo groot mogelijk bloem op moeten zien te kweken in uiteraard ook een goede kwaliteit.

De voorzitter maakt ook bekend dat Jan Slagter van omroep Max zaterdag 9 september tijdens de receptie een nieuwe dahlia van Henk van Eeuwijk zal dopen met de naam 'Ben Oude Nijhuis'. De naamgever van een verzorgingshuis dat is gesticht door omroep Max naar aanleiding van een tv interview met indertijd staatssecretaris Van Rijn en Ben Oude Nijhuis over de gebrekkige zorg van demente bejaarden. "Over de teelt van deze nieuwe dahlia bij Henk van Eeuwijk en de keuring bij de CNB in Lisse zijn tv opname gemaakt die op vrijdag 8 september in het programma Hallo Nederland op NPO2 om 18.30 zal worden uitgezonden,"aldus NDV voorzitter Eijkman die er van uitgaat dat het een grote en grootse expositie zal worden die heel veel mensen aanspreekt. "En dat is terecht, want de Dahlia is een gewas dat zich in vele uitvoeringen en alle mogelijke kleuren manifesteert en in de tuin zeer lang houdbaar is."

Groot Hillegoms Dictee

taal n Het is al jarenlang een traditie: het Groot Hillegoms Dictee. Woensdag 12 september kan iedere liefhebber om 19.30 uur weer aanschuiven in de bibliotheek aan de Sportlaan 1.

Samen met de Harddraverijvereniging Hillegom e.o. (HVH) organiseert de Bibliotheek een pittig Groot Hillegoms Dictee. Voor sommigen is een dictee een grammaticale kwelling, voor anderen bestaat er niets mooiers dan te presteren bij het spellen van al die lastige woorden, wel of geen cedilles, accenten en hoofdletters. De winnaar geniet het hele jaar hoog aanzien in Hillegom en er zijn mooie prijzen te winnen. Deelname is gratis, maar wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt. Reserveer een kaartje online via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Wielerdag groot succes

Hillegom n Met zo'n zeventig deelnemers was de Wielerdag voor Nederlandse gemeenten op vrijdag 31 augustus een groot succes.

Vanuit heel Nederland kwamen burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen naar de organiserende gemeenten Hillegom en Lisse. Gezamenlijk reden zij twee toertochten door de Bollenstreek. Hoogtepunt was het Nederlands Kampioenschap Wielrennen voor bestuurders en gemeentesecretarissen.

Dit jaar waren de winnaars bij de burgemeesters Joost van Oostrum (gemeente Berkelland) en Marga Vermue-Vermue (gemeente Sluis), bij de wethouders Jeffrey van Agtmaal (gemeente Woensdrecht) en bij de gemeentesecretarissen Henk Klaucke (gemeente Ridderkerk). Burgemeester Arie van Erk van Hillegom werd vierde en gemeentesecretaris Jan Schellevis van Lisse werd tweede: omdat zij vorig jaar als eerste eindigden, waren Hillegom en Lisse dit jaar gastheer.

De organisatie was in handen van RTV De Bollenstreek. De ren- en toervereniging verzorgde de begeleiding van de tocht met een grote groep vrijwilligers en zelfs een volgauto. "De toervereniging heeft uitzonderlijk goed werk geleverd," vertelt Schellevis van gemeente Lisse. "We kregen uitsluitend complimenten voor de goede organisatie van deze dag.

(Zie ook pagina 11 en www.dehillegommer.nl)

Tel daar nog het mooie weer en het enthousiaste publiek bij op. Dan weet je dat de deelnemers een onvergetelijk en gezellig sportevenement hebben beleefd. We hebben een prachtig visitekaartje van onze Bollenstreek afgegeven."

De Wielerdag (voorheen Burgemeestersfietsdag) kent een mooie traditie als gezellige en sportieve dag voor burgemeesters. Met de deelname van ook wethouders en secretarissen is de Wielerdag Nederlandse Gemeenten geworden tot dé graadmeter voor fietsminnende bestuurders van Nederland. De organisatie van de toertochten en de wedstrijd was in handen van De RTV Bollenstreek.

Open dag Kwekerij Veelzorg

Grote interesse voor

historie

Altijd hetzelfde liedje?

'Heter en beter kon het niet'

column n Poespas