De Hillegommer

15 november 2016

De Hillegommer 15 november 2016


Zie ginds komt de stoomboot!

Het meegereisde pietenorkest zorgt voor de muzikale begeleiding van Sinterklaas. | Foto: Remco Out Foto: remco out

Hillegom n Vele kinderharten klopten een aantal slagen sneller afgelopen zaterdag toen Sinterklaas zijn intrede deed in Nederland.

Ook in Hillegom stond het als vanouds weer vol met ouders, opa's, oma's en kleine kinderen die de Goed Heiligman en zijn gevolg opwachtten in de Haven. (Meer foto's van de intocht op pagina 20)

Moeten burgemeesters de wereld regeren?

Regio n Hoe denken onze burgemeesters over democratie, hoe dromen ze over hun stad of dorp en hoe lossen ze praktische problemen op? Dinsdag 22 november, van 19.30 tot 21.30 uur, organiseert de bibliotheek in samenwerking met debatpodium de Pletterij een debat tussen de burgemeesters van Haarlem, Bloemendaal en Hillegom onder leiding van Jan van Eeden.

De landelijke campagne 'Nederland Leest' legt dit jaar de democratie langs de meetlat. Leidraad is het boek Als burgemeesters zouden regeren van Benjamin Barber, waarin hij een belangrijke rol ziet voor de steden, in het bijzonder voor de burgemeesters, omdat zij praktische problemen moeten en kunnen oplossen. Burgemeesters kunnen ruimte creëren voor lokaal initiatief, eigenaarschap en zeggenschap. Wat is hun rol daarin, in het algemeen en op concrete beleidsterreinen als opvang immigranten of bijvoorbeeld softdrugs.

Moeten zij afwachten totdat Den Haag of Brussel iets regelen of zetten zij de toon? Heeft hun eigenzinnigheid nut? Het debat is gratis bij te wonen en vindt plaats in de bibliotheek Haarlem Centrum (Gasthuisstaat 32). Een kaartje reserveren kan via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl.

Chauffeur in elkaar geslagen

Watergang n Een chauffeur van een strooiwagen is vrijdagochtend rond 5.00 uur mishandeld op de Dollard in Watergang (bij Amsterdam).

De man, een 56-jarige Hillegommer, werd door een man op een brommer belaagd. Deze toeterde, kleefde achter de strooiwagen waar hij op een gegeven moment tegenaan botste.

Direct daarna werd de deur van de strooiwagen opengetrokken door de bestuurder van de bromfiets, waarop de onfortuinlijke chauffeur werd geschopt en geslagen.

Daarna ging de dader er vandoor.

De chauffeur is voor behandeling naar het ziekenhuis gegaan.

De politie zoekt getuigen. Van de dader is bekend dat hij een grijze helm op had.

Een ieder die de politie meer informatie kan verstrekken, wordt verzocht te bellen met: 0900-8844.

Week tegen mishandeling

Hillegom n Slachtoffers van kindermishandeling kunnen vaak één iemand aanwijzen die voor hen de cirkel van geweld doorbrak. Zo'n persoon verandert het leven van een mishandeld kind voorgoed.

Mishandelde kinderen ervaren het zwijgen van omstanders als het meest pijnlijk.

Het geeft hen het gevoel dat ze er niet toe doen, dat niemand om ze geeft.

Mishandelde kinderen die zelf niet durven te praten, hebben belangrijke anderen in de omgeving nodig die hun signalen opmerken en in actie komen.

Familieleden, onderwijzers, buren of clubgenoten bijvoorbeeld.

Meer informatie over de week tegen kindermishandeling: www.weektegenkindermishandeling.nl of www.vooreenveiligthuis.nl of bel voor advies of hulp telefoonnummer: 0800 - 2000.

Foto: Caroline Spaans

Speciaal schoolontbijt

Broodje eten met de burgemeester'

Onvrede en vrede met

Jos Draijer

Culturele

kaalslag?

column n Poespas