De Hillegommer

12 december 2017

De Hillegommer 12 december 2017


Het mes snijdt aan vier kanten

De kleuren staan voor de vier organisaties. | Foto en tekst: Diana Maas Foto: diana maas

HILLEGOM n "Onderwijs en arbeidsmarkt miste verbinding", liet Suzan van de Waal, accountmanager werkorganisatie HTL Samen wetem. En dat is precies waar HTL samen, gemeente Hillegom, HOZO, het Fioretti College en het NOVA college zich hard voor maken. Om die verbinding te maken kwamen zij 15 november met de kick-off van het eerste Platf3rmproject 'Samen Zorgen'. Een project waarbij zij gezamenlijk een onderwijsprogramma gaan inrichten voor jongeren van het Fioretti College die uit dreigen te vallen in het middelbaar onderwijs.

Woensdag 6 december lichtte wethouder Fred van Tricht het project toe, tijdens een samenkomst in Bloemswaard. "Het ontstaan van dit project is tweeledig", zei Joke Ricke, directeur-bestuurder van Hozo. "Enerzijds dient het een maatschappelijk doel om leerlingen alsnog een perspectief bieden; anderzijds proberen we op deze manier de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg aan te pakken."

De leerlingen die tussen wal en schip dreigen te raken, krijgen via dit project de kans om binnen Hozo aan de slag te gaan, op verschillende afdelingen. Deze ervaring van werkend leren betekent voor de kwetsbare jongeren een mogelijkheid om toch een diploma te behalen. "Het idee van het klassieke klaslokaal verdwijnt hiermee waardoor de mentaliteit van de leerlingen veranderd", liet Wim Oudshoorn van het NOVA college weten. "We zien dat leerlingen die, ondanks keihard werken, soms toch tekort komen en dan vastlopen. Nu zullen ze de kans krijgen om via een sollicitatieprocedure in dit project te stappen", benadrukte Marc van Buuren, directeur Fioretti College. "Nog te vaak wordt bij werkend leren gedacht aan 'vuile handen, vuile knieën'. Dat is echt een achterhaald idee." "Het onderwijs en ondernemers vonden elkaar in het verleden blijkbaar niet. Als het nodig is om als gemeente een brug te slaan dan werken we hier graag aan mee en uiteindelijk blijkt iedereen heel enthousiast!", aldus Van Trigt. "Soms moet je durven. Preventief handelen is het versterken van het voorveld en daar sluit dit initiatief naadloos op aan." Hij doelt hiermee op de wettelijke regels die gesteld zijn door Den Haag en die door de gemeente met dit project creatief worden toegepast. Vanaf januari komen de eerste leerlingen bij Hozo.

Kerstmarkt in centrum

Hillegom n In het centrum is zaterdag 16 december voor de tweede keer een grote kerstmarkt.

Een sfeervolle markt met een bijzonder gevarieerd aanbod aan kerstproducten. Door de gehele Hoofdstraat klinkt kerstmuziek om al prima in de sfeer te komen. Bij onder meer Restaurant De Soete Suykerbol en Hotel Flora worden winterse terrassen gemaakt. Uiteraard zijn er warme winterse hapjes en drankjes verkrijgbaar. Diverse winkels plaatsen een kraam voor de etalage. Uit het hele land komen deelnemers met mooie creatieve kerst producten. Uiteraard loopt de kerstman rond. "De Geitenboerderij" zal zeker veel aandacht genieten. Voor de kinderen staat er een zweefmolen.

Op zoekt naar dromen

Hillegom n WelzijnsKompas vindt het tijdens de kerstmarkt, zaterdag 16 december, een mooi moment om erachter te komen wat de wensen en dromen van de inwoners zijn voor 2018.

Medewerkers van WelzijnsKompas zijn aanwezig om wensen en dromen op te halen. Deze worden tussen 10.00 en 12.00 uur voor 't Pluspunt in de wensboom gehangen. Wie heeft een wens voor een buurtgenoot, familielid of goede vriend? Wie wil een droom uit laten komen voor de buurt of de straat?

De mooiste, leukste of ludiekste droom/wens willen zij in vervulling laten gaan. In 't Pluspunt op het Henri Dunantplein staat op bovengenoemd tijdstip lekkers klaar.

Voor voorbeelden en inspiratie kijk op: www.welzijnskompas.nl. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Lotty Klassen van WelzijnsKompas, 0252-757100 of via de mail: l.klassen@welzijnskompas.nl

Kerstconcert Eigen Wijs gaat niet door

Hillegom n Door omstandigheden moet herenkoor Eigen Wijs het geplande concert op zondag 17 december in De Bestemming, annuleren.

De kaartverkoop is stopgezet en de verkochte kaartjes kunnen op vertoon bij Vivant Frank Evers aan de Mariastraat, worden geretourneerd.

Zilver voor Fio leerling

Daniel Smits

Super vet om dit samen te beleven'

Genomineerde vrijwilligers

in beeld

Nieuw boompaspoort voor Anne de Jong

colum n Poespas