De Hillegommer

29 januari 2019

De Hillegommer 29 januari 2019


Herdenking voor Maolin Zhang

'Wat een trieste waarheid schuilt er achter de deur op deze foto', was een van de reacties op Facebook op de foto genomen door Tony Whelan. Foto: tony whelan

Hillegom n Tijdens de brand op de stationsweg is 17 januari de Chinese CSC-student Maolin Zhang om het leven gekomen. Maolin was naar Nederland gekomen om te promoveren aan de Universiteit Leiden. Op initiatief van buurtbewoners organiseert de gemeente samen met Annemiek Cornelissen een herdenkingsmoment. Donderdag 31 januari om 19.00 uur wordt nabij Stationsweg 258 stilgestaan bij zijn overlijden. Er wordt kort gesproken door de burgemeester en buurvrouw Eline Bruijnzeel. Daarna wordt een minuut stilte in acht genomen.

Crowdfunding

Regio n Sterrenkundigen zamelen pensioen in voor ouders van in Nederland bij brand omgekomen Chinese promovendus.

In de Volkskrant was te lezen dat de verslagenheid onder Leidse sterrenkundigen groot was, toen zij het bericht ontvingen van het overlijden van hun collega Maolin Zhang (27). Maar het leidde ook tot een golf van solidariteit. Vrienden, collega's, studenten en buurtbewoners hebben meer dan 53.000 euro ingezameld bij wijze van pensioen voor zijn ouders in China.

Maolin Zhang was het enige kind van arme landarbeiders, werkzaam op boerderijen ver Beijing. Vanwege zijn talent werd hij toegelaten tot de prestigieuze Tsinghua-universiteit. Via de Chinese ambassade werden Maolins ouders op de hoogte gebracht van het overlijden van hun zoon. Op de sterrenwacht werd enkele dagen later een bijeenkomst georganiseerd, waar ook veel Chinese onderzoekers bij aanwezig waren. Maolin was bestuurslid van de vereniging van de circa honderd Chinese studenten en promovendi op de Leidse faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Het blijkt dat zijn ouders voor hun pensione compleet afhankelijk zijn van hun kinderen, daarom werd er een crowdfunding opgezet. Het streefbedrag was 45.000 euro en amper 24 uur later was het streefbedrag al bereikt. Zondag stond de teller op ruim 57.000 euro van meer dan 1.700 donateurs.

Woensdag houdt de Universiteit Leiden een besloten herdenking voor Maolin in het Academiegebouw, donderdag volgt de herdenking in Hillegom.

Markt in De Vosse

snuffelen n In sportcentrum de Vossen is zondag 10 februari weer een grote rommelmarkt.

De vlooienmarkt is open van 10.30 tot 16.00 uur en de toegang bedraagt 2,50 (kinderen tot en met 11 jaar en onder begeleiding hebben vrij entree). Zelf deelnemen is ook mogelijk, zie ww.mikki.nl voor het huren van een kraampje.

Vrolijke expositie in galerie Bollenstreek

Kunst is grip krijgen op de wereld'

Veel medeleven voor gewonde pup

Drie keer goud voor Ricardo

Column n Poespas