De Hillegommer

9 juli 2019

De Hillegommer 9 juli 2019


51 Hillegomse vierdaagselopers

Vlnr: Peter Ruigrok, de jongste deelnemer uit Hillegom Nick Garrelst, wethouder Fred van Trigt en Renze Topper. | Foto: Annemiek Cornelissen

wandelfestijn n Nog even en dan is het zo ver: van 16 juli tot 19 juli is in Nijmegen wordt alweer de 103de Vierdaagse gelopen. En Hillegom is uiteraard uitgebreid van de partij. Dit keer lopen er 51 Hillegomse deelnemers mee. Ze hebben dankzij de gemeente, Ruigrok en RET weer mooie nieuwe shirts aan kunnen schaffen. In deze groep veel eerste lopers, maar ook een aantal die-hards die al heel wat kilometers in de benen hebben zitten. Maandag 8 juli werden op het gemeentehuis de shirts uitgereikt aan de deelnemers.

Gemeente sluit kwekerij met 460 hennepplanten

Hillegom n De burgemeester heeft 5 juli een bedrijfspand aan de Vinkenlaan laten sluiten vanwege een hennepkwekerij met 460 planten.

De gemeente grijpt stevig in, omdat zulke wietplantages risico's vormen voor de omgeving. Voorbeelden hiervan zijn brandgevaar, onveilige situaties en gezondheidsproblemen. De planten zijn vernietigd en de eigenaar krijgt zes maanden lang geen toegang tot het pand. Bij het onderzoek dat aan de sluiting vooraf ging, was de politie betrokken. (Lees het hele artikel op: www.dehillegommer.nl)

Zij kijkt daarbij ook breder, want een hennepkwekerij maakt vaak deel uit van georganiseerde handel in (soft)drugs. Politie en gemeenten werken nauw samen met andere overheden. Samen willen wij de illegale handel in (soft)drugs tegengaan.

Voorkomen van ondermijnende criminaliteit

Hennepteelt wordt gezien als een vorm van ondermijning, waar hard tegen opgetreden wordt. Ondermijning betekent dat criminelen uit de onderwereld gebruik maken van diensten van onze samenleving (de bovenwereld). Daardoor raken deze twee werelden met elkaar verweven. Criminelen kunnen hiermee druk uitoefenen op de samenleving en misbruik maken van mensen of voorzieningen. Uiteraard wil de overheid dit zoveel mogelijk voorkomen.

Schouder aan schouder

Daarom staan de drie gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen samen met politie en het openbaar ministerie schouder aan schouder. Ook andere partners, zoals de Belastingdienst, zijn betrokken. We sluiten hiermee aan op de landelijke aanpak. Doel is een omgeving te creëren waarin (georganiseerde) criminaliteit geen kans heeft. Zo houden we de gemeenten veilig.

Juf Ria neemt afscheid van haar kleuters

Na 45 jaar voor de klas met pensioen

Er blijft muziek in het dorp

zitten

Ruim die poep op

dierenartscolumn n Poespas