De Hillegommer

21 maart 2017

De Hillegommer 21 maart 2017


In debat met de burgemeester

Natuurlijk mag een groepsfoto niet ontbreken. | Foto: Remco Out Foto: remco out

Politiek n De jongeren van het Welzijnskwartier mochten woensdag 15 maart de plaatsen van de Hillegomse raadsleden in nemen. Ze gingen onder leiding van burgemeester Arie van Erk met elkaar in debat.

Door Remco Out

Vijftien jongeren tussen de 9 en 14 jaar kregen eerst een rondleiding door het gemeentehuis. Ook kregen ze tekst en uitleg over wat er daar allemaal gebeurt. De rondleiding eindigde in de raadzaal. Raadslid Mike Roelofs, de griffier en de burgemeester hadden tijd vrij gemaakt om te vertellen over de taken van de raad, burgemeester en wethouders. Er waren twee onderwerpen waarover de jongeren met elkaar in debat gingen. Het eerste onderwerp was een plan om op de atletiekbaan een ijsbaan aan te leggen.

Taakverdeling

Elk van de vier groepen kreeg een taak tijdens het debat. Zo was een groep die de wethouders speelden, een groep tegen, een groep voor en een groep die zelf hun standpunt mocht kiezen. Inleven lukte ze zeker, want er werden veel argumenten op tafel gelegd en goed gediscussieerd. Uiteindelijk hadden ze een gewijzigd plan ingediend en was iedereen het eens om ijsbaan op het weiland naar de McDonalds aan te leggen.

Het tweede plan was om een natuurlijke speeltuin aan te leggen in Hillegom. Sil Timmer had de taak gekregen om tegen het plan te zijn. "In het echt zou ik wel een natuurlijke speeltuin in Hillegom willen hebben hoor", vertelt Sil. Aan de andere kant van tafel zitten Jelle van der Lans en Elise Lameris. Zij mochten zelf kiezen welke standpunt ze in zouden nemen.

Voor de meeste kinderen was het de eerste keer dat ze in de raadzaal waren. "Ik had zelf gedacht dat er allemaal rijen stoelen zouden staan met voorin een microfoon. Alleen zitten ze hier om een ronde tafel met allemaal een eigen microfoon", valt Jelle van der Lans op.

Burgemeester Arie van Erk mocht een uur lang het debat van de kinderen leiden. "Ze deden het heel erg goed. Ze gingen echt met elkaar in debat en luisterde goed naar elkaar. Het was ook leuk dat er nog een gewijzigd voorstel werd ingediend", zei hij. De plannen waarover ze debatteerden zijn verzonnen onderwerpen. Over een paar maanden wordt er wel echt ergens over gedebatteerd.

Dan gaan scholieren van de Hillegomse basisscholen debatteren over naar welk jongereninitiatief 2000 euro mag gaan.

Paspartoe op Lentemarkt

Hillegom n Creatief atelier Paspartoe staat zaterdag 25 maart op de Lentemarkt.

De cliënten hebben de afgelopen tijd hard gewerkt en verschillende houten producten gemaakt: van vogelhuisjes tot houten vlinders.

Het Koopcentrum Hillegom houdt de Lentemarkt in het centrum voor de tweede keer. Deelnemers uit de regio maar ook daarbuiten presenteren een keur aan producten. Diverse Hillegomse verenigingen verzorgen dans-, muziek- en sportdemonstraties en voor de kinderen zijn er leuke activiteiten zoals een kinderboerderij met jonge dieren op het Pompplein en op het gras en grindgedeelte voor de Hoftuin een zweefmolen en een bungeegym.

Voedselbank blij met bonnen

Hillegom n Via de Hillegomse supermarkten heeft de Voedselbank veel spaarpunten voor de koffie van DE kunnen verzamelen.

De opbrengst leverde 473.000 punten op, die samen goed zijn voor ongeveer 800 pakken koffie. De Voedselbank Hillegom blijft doorgaan met sparen. Elke donderdagochtend kunnen spaarpunten worden gedoneerd bij de vestiging aan de Monseigneur van Leeuwenlaan 2, bij Maya van Doorne, vd Endelaan 45 of bij Luuk Geljon, Weeresteinstraat 5a.

Geldlessen voor leerlingen Fio

Hillegom n Volgende week is het "de week van het geld".

Een landelijk initiatief in samenwerking met onder andere de Nederlandsche Bank. De gemeente heeft ook een bijdrage geleverd. (lees verder op pagina 3).

Handbal

meiden zijn

kampioen!

14-5 winst in eigen huis'

stemmers in

de rij bij

stemlokalen

stilte zegt meer dan

je denkt

column n Poespas