De Hillegommer

25 oktober 2016

De Hillegommer 25 oktober 2016


Herfstkleuren in Hillegom

| Foto: Matthew Radjiman Foto: mat

Hillegom n De laatste week van oktober is inmiddels aangebroken en de eerste vorst is alweer van de autoramen afgekrabd.

We moeten eraan geloven: het is weer voorbij die mooie zomer. Maar dat de herfst ook mooi is, bewijst deze schitterende foto. Prachtige kleuren van al bruine, maar ook nog volop groene bomen bij de hertenwei aan de Valckslootlaan. Het gras doet net of het de zomerzon wil vasthouden... Volgens de Enkhuizer Almanak wordt het een witte decembermaand. Dus nog even en wie weet ligt er een sneeuwtapijt over dit groene laken.

Brug dicht

Hillegom n De Hillegommerbrug over de Ringvaart is van maandag 31 oktober tot en met vrijdag 11 november afgesloten voor al het verkeer.

De oeververbinding tussen Hillegom en Beinsdorp gaat op slot vanwege groot onderhoud. Voor fietsers en voetgangers komt er een noodbrug. Deze komt ongeveer honderd meter ten noorden van de bestaande brug te liggen. Auto's moeten twee weken omrijden vanwege onderhoudswerkzaamheden. Ook het scheepvaartverkeer heeft last van de werkzaamheden. Van maandag 24 oktober tot en met zaterdag 19 november kan de brug niet varend worden gepasseerd. De Hillegommerbrug krijgt een nieuwe val, dat is het bewegende deel van het wegdek. Ook worden technische onderdelen vervangen. De brug wordt geschilderd, waar nodig wordt betonherstel uitgevoerd en de houten fuik in de Ringvaart wordt vervangen door een stalen exemplaar. Ook het brugwachtershuisje ondergaat een opknapbeurt.

Met de auto wordt het omrijden via Bennebroek, via de Leimuiderweg (N207) of via Lisse. Bus 57 - van Leiden via Noordwijkerhout, Hillegom en Beinsdorp naar Nieuw-Vennep - heeft tijdens de afsluiting een alternatieve route en stopt dan niet in Beinsdorp en ook niet bij een aantal haltes in Nieuw-Vennep.

De gemeente Haarlemmermeer is de beheerder van de brug over de Ringvaart en voert de werkzaamheden uit. In Beinsdorp volgen voor de inwoners aan de Venneperweg een aantal rustige weken.

Collecte voor alzheimer Nederland

Hillegom/Beinsdorp n Alzheimer Nederland is volledig afhankelijk van particuliere giften. De organisatie zoekt om die reden nog dringend naar enthousiaste collectanten in Hillegom en Beinsdorp voor de collecteweek van 7 tot en met 12 november.

Alzheimer Nederland werkt al meer dan dertig jaar aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie – waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is - en hun omgeving. Door hulp en informatie te bieden en op te komen voor hun belangen. Met 51 regionale afdelingen en ruim 230 Alzheimer Cafés heeft Alzheimer Nederland een landelijk netwerk van betrokken vrijwilligers. Daarnaast financiert Alzheimer Nederland wetenschappelijk onderzoek naar behandeling, preventie en genezing van dementie. Eén op de vijf mensen wordt door de ziekte getroffen. Meer onderzoek naar oorzaken en oplossingen is noodzakelijk om Alzheimer te kunnen overwinnen. Daarvoor is veel geld nodig. Met een paar uur tijd kunnen geïnteresseerden zich als collectant inzetten. Aanmelden kan bij: Lida Oostdam, 0252-529986 of tloostdam@gmail.com of via www.alzheimer-nederland.nl/collecte of 033-3032661.

Foto: Caroline Spaans

Vernieuwd programma aankomst Sint

Zie ginds komt de

stoomboot...'

Eigen lied voor de Ciao Club

Expositie van Ella Joosten

column n Poespas

Expositie van vrouwelijke kunstenaars

Hillegom n Bij het Raam wordt zondag 27 november om 15.00 uur wordt de expositie 'Vrouwenwerk' officieel geopend. In de weken daarna, tot 9 december, kunnen bezoekers van de gratis expositie kennis maken met kunstwerken die alleen door vrouwen gemaakt zijn.

En het zijn niet de minste kunstenaars. Anna van den Berg, bijvoorbeeld. Zij werkt het liefst naar levend model, waarbij ze zonder overbodige details de geportretteerde weergeeft. Zelf laat ze hierover weten: 'Het is het vastleggen van de unieke ontmoeting tussen schilder en model. Mensen, zowel kinderen als volwassenen blijven een onuitputtelijke inspiratiebron voor mij.' Ook schildert Van den Berg mensen in een onverwacht moment: 'Mensen ''betrappen'' in hun dagelijkse doen en laten door middel van een snelle schets, is niet alleen een goede oefening en leuk om te doen, maar kan eventueel later uitgewerkt worden tot een portret.'

Tonny van Viegen rondde in 2011 de opleiding vrij schilderen af aan de Kunstacademie in Haarlem. Zij maakte furore met haar werk, dat als thema 'De vluchtelingen' had. Ook wil zij het belang van de relatie en het gezin in haar werk naar voren brengne. 'Ieder mens is uniek en verschillend van aard.' Dit blijkt wel uit haar '60 tinten grijs'. Van vliegen schildert figuratief, met een abstracte aanvulling. 'Het is magisch realisme; spannend, vreemd, soms onwerkelijk en toch herkenbaar. Het zet mensen aan tot kritisch en scherp kijken.' Ook geeft Van Vliegen oude, gebruikte kringloopmaterialen een tweede leven in haar werken. Voor kunstenares Jacqueline Louz is de natuur haar voornaamste inspiratiebron en dat komt duidelijk tot uiting in haar creaties van klei, hout en steen of combinaties hiervan. Zo zijn op de expositie fraaie bustes, portretten en torso's van vrouwen te zien. Op deze manier probeert ze emoties als blijheid, sereniteit, sensualiteit, verdriet en vechtlust in één kunstwerk te realiseren. 'Als ik word gegrepen door de vorm van (meestal) half vergane 'boomresten", neem ik die mee.' De expositie vindt plaats bij Het Raam (Prinses Irenelaan 16). Voor meer informatie: www.hetraamhillegom.cc.

Foto: Caroline Spaans

Scholieren Fioretti College aan de slag met de Omgevingsvisie

Hillegom n "Hoe zie jij Hillegom in 2030?" is de vraag die hoort bij de Omgevingsvisie. En aan wie kan je die vraag beter stellen dan aan de jongeren van vandaag. De mensen die in 2030 zo rond de 25 jaar zijn.

Daarom hebben de gemeente Hillegom en het Fioretti College de handen in een geslagen. De leerlingen gaan aan de slag met de vraag: Wat is jouw droom voor Hillegom? Aan het eind van het lesprogramma komen zij de resultaten presenteren aan gemeenteraad en college. Deze resultaten nemen wij mee in de voorbereiding op de Omgevingsvisie. Begin deze maand was de aftrap met een Masterclass in het gemeentehuis door wethouder Jeroen Verheijen. Na de inleiding door de wethouder volgde voor de ruim veertig leerlingen van de brugklas Mavo/Havo en Havo een fietstocht langs een aantal nog te ontwikkelen locaties.

Geslaagde VVD-bloembollenactie

Hillegom n De VVD afdeling Hillegom deelde zaterdag 22 oktober in het centrum zakjes met bloembollen uit.

Het mooie weer zorgde mede voor veel winkelend publiek en een gezellige sfeer. Volgens fractievoorzitter Aleid Ringelberg werden de bloembollen goed ontvangen en heeft zij leuke en interessante gesprekken gehad. Herman van der Geest, medeorganisator van de actie, dankt de bloembollenexporteur die deze geste mogelijk heeft gemaakt.