De Hillegommer

26 maart 2019

De Hillegommer 26 maart 2019


Bas is opnieuw beste patissier

Student Bas juicht wanneer hij hoort dat hij opnieuw Nederlands kampioen patissier is geworden. | Foto: pr Foto: pr

KAMPIOEN n Bas Klarenbeek uit Hillegom is opnieuw Nederlands kampioen patissier voor mbo-studenten. Vorig jaar behaalde hij deze titel al en dit jaar heeft hij zijn titel geprolongeerd. Bas deed van 20 t/m 22 maart mee aan de finale van Skills Heroes, landelijke vakwedstrijden voor mbo-studenten.

Bas volgt zijn mbo-opleiding bij het Horizon College in Heerhugowaard. Hij heeft het afgelopen jaar hard gewerkt en getraind om opnieuw de nationale titel te veroveren. "Een winnaar worden is één ding, maar een winnaar blijven vind ik vele malen moeilijker. Uiteindelijk kun je niet méér winnen dan je al had, maar je kunt wel degelijk verliezen. Ik heb het lef gehad om grenzen op te zoeken en het beste van mezelf te laten zien", zegt hij.

Bas kreeg onder meer als opdracht een showstuk te maken waarin bonbons zijn gepresenteerd. Ook moest hij desserttaartjes maken. Het thema was Rusland en Bas nam het Groot Russisch Staatsballet als uitgangspunt voor zijn ontwerpen. "Ik heb voor mezelf de lat zeer hoog gelegd door vele technieken te gebruiken en uiterst verfijnde producten te maken met onder andere een ballerina op spitzen. Het waren drie dagen keihard presteren, werken op de seconde en volledige focus houden met een eigengemaakte strakke planning. Het ging vooral zeer goed omdat ik tijdens de trainingsperiode goede begeleiding kreeg van mijn coach en de onmisbare ondersteuning van mijn docenten. Ik kreeg alle ruimte om te oefenen in een lokaal dat speciaal voor mij was vrijgemaakt op het Horizon College. Het enthousiasme, de interesse en de ondersteuning vanuit school waren top.'

Voorafgaand aan de prijsuitreiking had Bas nog een ontmoeting met de minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven. Met drie andere mbo-studenten kon hij met de minister in gesprek. "Dat was een hele leuke ervaring. We hebben vooral gesproken over het vak. Ze is geïnteresseerd en wil al je foto's zien", aldus Bas. Met het behalen van het Nederlands kampioenschap kan Bas afgevaardigd worden naar de wereldkampioenschappen Worldskills in het Russische Kazan, waar 1600 jonge vakmensen strijden om de wereldtitels. De samenstelling van Skills Team Nederland wordt 12 april bekendgemaakt.

Feest bij speeltuin De Kapertjes

JUBILEUM n De wijk Patrimonium was in 1924 klaar. Al snel kwam men er achter dat er voor de vele kinderen daar geen speelgelegenheid was. Het resulteerde in de oprichting van speeltuin Patrimonium in 1929. Nu bestaat deze dus 90 jaar.

Het was niet allemaal rozengeur en maneschijn, want in 2015 moest het bestuur noodgedwongen stoppen met alle activiteiten. Daarop kwam er een nieuw bestuur en kreeg de speeltuin een nieuwe naam: buurt- en speeltuinvereniging De Kapertjes. Deze naam is afgeleid van de rode dakpannen die heel herkenbaar waren voor de wijk vroeger. Menigeen kent de wijk ook als de Rooie Kaap.

De vereniging wil het jubileum feestelijk vieren. Dat gaat gebeuren op 5 april en voor de kinderen begint het met de opening van het speeltuinseizoen om 16.00 uur. Ze kunnen heerlijk spelen en springen op een springkussen en smikkelen van een suikerspin. Vanaf 17.00 uur start het feest voor de volwassenen.

Het bestuur hoopt dat er ook oud-bewoners langskomen om te zien en te kijken hoe hun speeltuin er anno 2019 uitziet.

Ruim 2.000 euro voor Amnesty

collecte n De opbrengst van de collecte voor Amnesty International is 2.415,23 euro.

Vorige week gingen - in de stromende regen en striemende wind, 16 collectanten van deur tot deur in Hillegom. Er werden 3567 muntstukken in de bussen gedaan waarvan 2357 1 cent tot en met 20 cent. Maar ook 1 en 2 euromuntstukken (1200) en papiergeld (51 maal).

Joke Rolvers- Mesman, collecte- coördinator Amnesty International afdeling Hillegom, dankt de gevers én de vrijwilligers.

Open inloop bij Plein28

ONTMOETEN n Plein28 aan het Henri Dunantplein 28 is een leer- en ontmoetingscentrum waar samen doen centraal staat.

In Plein28 wordt gewerkt met elkaar en voor elkaar. Iedereen die zijn talenten wil ontdekken en ontwikkelen of iets voor een ander wil betekenen kan meedoen. Dit kan door deel te nemen aan activiteiten, door zelf activiteiten te ontwikkelen of door mee te lopen met vrijwilligers om uiteindelijk zelfstandig vrijwilligerswerk te verrichten. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is er van 09.00 tot 12.00 open inloop in Plein28. Marije Pots (di-do-vr) of Johanna Cloo (ma) is aanwezig om meer te vertellen over recente ontwikkelingen, nieuwe activiteiten of vrijwilligerswerk. Loop gerust naar binnen wanneer er vragen zijn of bij behoefte aan een goed gesprek. Kijk voor meer info op www.plein28.nl.

Foto: Annemiek Cornelissen

Uitslag van de fotowedstrijd rond vogels

Ik zag echt heel mooie inzendingen'

GF-afval apart inzamelen bij hoogbouw

Hillegoms Statenlid Bakx herkozen

column n dierenarts Lodewijk Kamps