De Hillegommer

15 april 2020

De Hillegommer 15 april 2020


Tulpen nu al kopje kleiner

Ook hier, op een veldje aan de noordzijde van Hillegom vlakbij het spoor, is het rode tulpenveld gekopt. | Foto: Caroline Spaans.

Hillegom n Voor de bollenboeren is de maat vol. De kwekers volgen de RIVM-richtlijnen en vragen iedereen om thuis te blijven. In het paasweekend bleek dat de aantrekkingskracht zo groot was, dat er andere maatregelen nodig waren om mensen weg te houden: de kwekers zijn gestart met koppen. Het koppen van tulpen gebeurt ieder jaar. Als de tulp voldoende zonlicht heeft gevangen gaat zijn kop eraf. Via het blad krijgt de tulp dan nog voeding voor de bol, maar het aanmaken van zaad is gestopt. (Lees het hele artikel op: www.dehillegommer.nl)


De bollenkweker garandeert daarmee een voldoende groei voor zijn bollen. In gewone jaren wil de kweker de bloemen nog wel wat langer laten bloeien, omdat het plaatje zo aantrekkelijk is. Door nu al te beginnen met koppen, kiezen de kwekers ervoor de streek snel minder kleurrijk te maken en daarmee onnodig bezoek te voorkomen.

Het paasweekend was de druppel voor veel kwekers. Ondanks oproepen van hun kant om de velden met rust te laten én ondanks maatregelen van de overheid om bezoek tegen te gaan, was de drukte in de Bollenstreek ongehoord. Daarom organiseren de kwekers hun eigen maatregelen: de tulpen worden na de eerste bloeiperiode zo snel mogelijk gekopt. Met deze activiteit steunen zij de lokale overheid, maar beschermen zij ook de bezoekers die, in hun verlangen naar een kleurige foto, de 1,5 meter regel te makkelijk loslaten. #alleensamen krijgen wij de coronapandemie onder controle.

Paaszaterdag en eerste paasdag was het erg druk in de regio met dagjesmensen die 'even een frisse neus' wilden halen. Burgemeester Lies Spruit liet aan RTL Nieuws weten samen met haar collega's Carla Breuer van Teylingen en Arie van Erk van Hillegom teleurgesteld te zijn dat er toch zoveel mensen naar de bollenvelden zijn gekomen.

#blijfthuis en bewonder de velden in 2020 via www.enjoytheflowerfields.com/video.

-

Waarom moet de krant blijven?

Voor velen is de krant onmisbaar

Werken in de vernieuwde watertoren

Burgemeester: nog zes jaar erbij?

column n Poespas